Ga naar de inhoud
FIOD grijpt in

Man opgepakt die Rusland microchips leverde: 'Kan voor wapens gebruikt worden'

De FIOD deed een inval na verdachte transacties. (archieffoto)

De FIOD heeft een 55-jarige man uit het oosten van Nederland aangehouden op verdenking van het overtreden van de Sanctiewet. "De verdenking is dat de man in strijd met de handelsbeperkingen, als gevolg van de sanctiemaatregelen, goederen aan Rusland zou hebben geleverd, die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden", schrijft de FIOD.

De FIOD meldt dat ze onder meer het vermoeden hebben 'dat de verdachte microchips heeft geleverd aan bedrijven/entiteiten in Rusland'. "Deze microchips  kunnen eveneens worden gebruikt voor de productie van wapens. Bekend is dat de Russische wapenindustrie momenteel kampt met een ernstig tekort aan deze microchips."

Sancties omzeilen

De man uit het oosten van het land zou bij de leveringen vermoedelijk gedaan hebben alsof de chips een andere bestemming hadden dan Rusland. "Om zo de opgelegde sancties te omzeilen. Om deze leveringen te stoppen en nader onderzoek te doen naar het mogelijk strafbare handelen van verdachte heeft de FIOD ingegrepen." 

Rijke
Lees ook:
Rijke Rus laat zich in Nederland moeilijk pakken

Wat is de Sanctiewet?

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sancties waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten.

De FIOD spoort personen en entiteiten op die proberen die sancties te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen. De FIOD heeft niet de taak om gesanctioneerden of hun bezittingen te traceren en hun vermogen te bevriezen.