Ga naar de inhoud
Dood Mahsa Amini

Minister Yesilgöz knipt live op tv haar af voor Iran

Het moment dat ze het haar afknipt. Beeld © OP1

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz heeft donderdagavond in de uitzending van Op1 de schaar in haar haar gezet. Ze deed dit als steunbetuiging aan vrouwen in Iran die demonstreren voor meer vrijheid. Ook presentatrice Fidan Ekiz en tafelgast Yesim Candan knipten een deel van hun haar af.

"Ik doe graag een lok mee", zei Yeşilgöz. "De strijd hier is de zon op je huid mogen voelen, zelf mogen bepalen wie je wilt zijn, de wind door je haren voelen", zei de minister.

In Iran wordt bijna dagelijks geprotesteerd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in een politiecel vorige maand. Amini was opgepakt door de religieuze politie omdat ze zich niet aan de strenge kledingvoorschriften zou hebben gehouden. Iraanse vrouwen verbranden uit protest hun hoofddoeken en knippen hun haren af. Om hun solidariteit te betuigen knippen vrouwen over de hele wereld demonstratief hun haar af.

Het moment dat de minister haar haar afknipt:

Columniste Yesim Candan zei eerder al mee te zullen doen. "Wat gaan wij in Nederland doen als steunbetuiging aan de dappere vrouwen in Iran? Vrouwen die op dit moment hun leven geven om geen hoofddoek meer te hoeven dragen? Mahsa Amini's Koerdische naam, Jina, betekent 'leven', vertelde de Nederlands-Koerdische filmmaakster Beri Shalmashi. Dankzij Jina is er hoop op een beter leven voor alle andere onderdrukte vrouwen. Daarom ga ik mijn haren knippen als steunbetuiging. Wie doet mee?"

Ik
Lees ook:
Ik knip mijn haar af, wie doet er mee?