Ga naar de inhoud
'Mogelijk scenario'

België vergelijkt bij Dutroux gevonden DNA met DNA Tanja Groen

Tanja Groen is al sinds 1993 vermist Beeld © Privébezit

De Belgische justitie gaat onbekend DNA dat is gevonden in de kelders en bestelauto's van Marc Dutroux vergelijken met dat van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen. Dat gebeurt op verzoek van de Nederlandse justitie.

Dat zei de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne bij Op1. Hij zei verder dat het parket generaal in Luik alle medewerking zal verlenen aan dit verzoek.

Samenhang onderzocht

Van Quickenborne wees erop dat de directeur van de dienst Vermiste Personen in België, Alain Remue, al in februari dit jaar een verband heeft gelegd tussen wat er is gebeurd met Tanja Groen en de handelwijze van Dutroux. Van Quickenborne zei te hopen 'dat bijna dertig jaar na de feiten de waarheid aan de oppervlakte kan komen'.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg bevestigt dat er onderzoek naar een samenhang tussen Dutroux en de vermissing van Tanja Groen wordt gedaan. Een woordvoerster van het OM zegt tegen RTL Nieuws nog eens te kijken naar alle mogelijke scenario's die in het dossier zitten over wat er gebeurd zou kunnen zijn met Tanja. "Dit is één van die scenario's. Zo moet je het zien."

Werkwijze Dutroux

De studente raakte in 1993 vermist op 18-jarige leeftijd tijdens de introductieweek van de Universiteit Maastricht. Ze verdween terwijl ze op haar fiets onderweg was naar haar kamer in Gronsveld, een dorpje ten zuiden van Maastricht. Dutroux' werkwijze, waarbij hij meisjes met fiets en al in een bestelbusje trok, zou mogelijk kunnen passen bij de verdwijning van Groen. 

In onderstaande video vertelt Kelly de Vries, de dochter van Peter R. de Vries, over het jaar van Tanja Groen: 

Kelly de Vries: 'Dit moet het jaar van Tanja Groen zijn'

03:36

De Stichting Peter R. de Vries Foundation laat in een reactie weten dat de 'eventuele rol van Dutroux de afgelopen jaren met regelmaat is onderzocht door het coldcaseteam van de politie'. Voorzitter Lex de Jager laat weten dat het goed is dat het coldcaseteam alle denksporen onderzoekt. 

Levenslang 

De nu 65-jarige Dutroux schokte België met de ontvoering, gijzeling en verkrachting van zes meisjes in de jaren 90. Vier van zijn slachtoffers vermoordde hij. Hij kreeg in 2004 levenslang en zal nooit meer vrijkomen.

Volgens De Limburger heeft het OM in België een rechtshulpverzoek ingediend. In auto's en huizen van Dutroux is onbekend vrouwelijk DNA gevonden. Het OM vraagt dit DNA te vergelijken met dat van Tanja Groen. 

Grote
Lees ook:
Grote wens Peter R. komt uit: 1 miljoen opgehaald voor gouden tip Tanja Groen