Ga naar de inhoud
'Onwenselijk'

NS vreest nog minder treinen door personeelstekort

Archieffoto Beeld © ANP

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt. Er staan 2200 vacatures open.

Dat bevestigt de NS na berichtgeving van De Telegraaf. Volgens directeur Bert Groenewegen wordt er 'met man en macht' gewerkt aan het terugdringen van het personeelstekort. Hij zegt met het personeel, de vakbonden en ondernemingsraden in gesprek te gaan. "We hebben geen tijd te verliezen. Want als we zo doorgaan, moeten we wellicht besluiten om onze dienstregeling nog verder af te schalen." En dat noemt hij 'onwenselijk'.

Geen buffer meer

In de toespraak voor het NS-personeel zei de directeur ook dat het spoorbedrijf in coronatijd veel heeft gevraagd van het personeel en dat de buffer weg is.

Niet alleen de Nederlandse Spoorwegen kampen met een personeelstekort. In onderstaande video wordt uitgelegd wat daar de mogelijke oplossingen voor kunnen zijn: 

Enorm personeelstekort: dit is hoe we er vanaf kunnen komen

04:02

De NS liet eerder al weten in 2023 fors te moeten snijden in het treinaanbod vanwege het personeelsgebrek. Er gaan bijvoorbeeld minder intercity's tussen de steden Haarlem en Alkmaar. Ook naar Utrecht Centraal vanuit Den Haag en Rotterdam rijden minder intercity's. Daarnaast worden minder sprinters ingezet.

Ook wil de NS een tiende minder treinen laten rijden dan in 2019, het laatste jaar voor corona.

Aanpassingen

De dienstregeling gaat in december in, maar vanaf afgelopen maand zijn al stapsgewijs aanpassingen gedaan. Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om het personeelstekort aan te pakken en dat de spoororganisatie meer kan doen. 

Bij Rover en andere reizigersorganisaties regent het inmiddels klachten over treinen die niet rijden, te laat rijden of overvol zijn, zo bleek vandaag uit een rondgang van RTL Nieuws.  

Geklaag
Lees ook:
Geklaag alom over treinen: 'NS zakt door ondergrens'