Ga naar de inhoud
'Emotioneel en zwak'

Slachtofferhulp wil serie over moordenaar Dahmer offline, Netflix blijft stil

Dahmer. Monster: The Jeffrey Dahmer Story Beeld © Netflix

De Amerikaanse Netflix-serie over moordenaar Jeffrey Dahmer moet per direct offline worden gehaald, als het aan Slachtofferhulp Nederland ligt. Netflix wil niet op het verzoek reageren.

De klagers storen zich vooral aan de manier waarop de slachtoffers van Dahmer in de serie worden geportretteerd. Voorzitter Rosa Jansen kreeg een 'substantieel aantal klachten' binnen. De moordenaar is een 'krachtige, sterke man', zegt ze, terwijl de slachtoffers stuk voor stuk 'emotioneel en zwak' zijn. "De dader wordt enorm geromantiseerd en er is geen enkele nuance aangebracht."

Slachtofferhulp gaat de kwestie ook aankaarten bij de internationale koepelorganisatie Victim Support Europe. Netflix heeft nog niet gereageerd op het verzoek van Slachtofferhulp.

Martelingen

"Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven", legt Jansen uit. "Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen."

De serie gaat over het leven van seriemoordenaar Jeffrey Dahmer (1960-1994), ook bekend als de 'Milwaukee Cannibal'. Hij doodde zeker zeventien mannen en jongens die hij vooral oppikte in uitgaansgelegenheden voor gays. Hij martelde zijn slachtoffers onder meer door zoutzuur in hun lichaam te spuiten. Ook had Dahmer na hun dood seks met hun lichamen en at lichaamsdelen op.

Serie
Lees ook:
Serie over lustmoordenaar Dahmer hit op Netflix: 'Waarom wil je dit zien?'

Achteraf bleek dat de politie keer op keer had verzuimd in te grijpen. Buren die aan de bel trokken en zelfs een slachtoffer dat ontsnapte, werden niet geloofd. De serie Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story was de afgelopen dagen wereldwijd het best bekeken programma van de streamingdienst.

LHBTI-label verwijderd

Vrijwel meteen nadat de serie online stond, kwam er kritiek van nabestaanden. "Er is nooit contact met me opgenomen over de serie. Ik vind dat Netflix had moeten vragen wat onze mening was hierover. Ze hebben me niets gevraagd", zei Rita Isbell, de zus van een van de slachtoffers van Dahmer, tegen Time Magazine.

Ook kwam er veel kritiek uit de queergemeenschap, omdat Netflix de serie het label 'lhbti' had gegeven. Dit betekent dat kijkers bij veel programma's over queers als kijktip Dahmer kregen. Dit label heeft Netflix inmiddels verwijderd. Andere labels die de serie heeft gekregen, zijn 'psychologisch', 'horror', 'oude misdaden' en 'duister'.

Katy Perry

Vorige week leidde de serie ook tot ophef bij fans van zangeres Katy Perry. In haar liedje 'dark horse', dat negen jaar geleden verscheen, zingt rapper Juicy J over 'een vrouw die je hart opeet zoals Jeffrey Dahmer'. Fans vinden de songtekst ongepast nu hen duidelijker is geworden wat Jeffrey allemaal op zijn kerfstok heeft.

Bekijk ook: Buurvrouw Jeffrey Dahmer krijgt na haar dood alsnog heldenstatus

04:31
Dahmer's oude buurvrouw Glenda Cleveland groeit bijna 12 jaar na haar overlijden alsnog uit tot held.