Ga naar de inhoud
Kort geding

Opvang asielzoekers niet menswaardig, rechter eist per direct verbetering

De tentjes bij aanmeldcentrum Ter Apel Beeld © ANP

Kwetsbare asielzoekers mogen per direct niet langer worden opgevangen in noodlocaties. Ook moet iedere vreemdeling die zich meldt een veilige overdekte slaapplaats krijgen met voedsel, water en toegang tot hygiënisch sanitair. Dat oordeelt de rechtbank Den Haag in een door VluchtelingenWerk Nederland aangespannen kort geding. "Een tik op de vingers van de staatssecretaris", zegt politiek verslaggever Floor Bremer.

Op dit moment voldoet de opvang niet aan Europese normen voor de menswaardige opvang van asielzoekers - en daar moet per direct iets aan veranderen, oordeelt de rechter. Zo moeten asielzoekers toegang krijgen tot drinkwater, voldoende voedsel en gezondheidszorg. Om andere normen te halen wordt meer tijd gegeven.

Het kort geding was vooral gericht op de situatie in Ter Apel en de opvang van asielzoekers in (crisis-)noodopvang. De rechter heeft VluchtelingenWerk grotendeels in het gelijk gesteld. "Op de Staat en het COA rust de verplichting om asielzoekers menswaardig op te vangen", aldus de rechter. "De huidige opvang in en rond Ter Apel en in (crisis-)noodopvanglocaties voldoet op onderdelen niet aan die normen."

'Meeste
Lees ook:
'Meeste gemeenten met asielzoekerscentra ervaren nauwelijks overlast'

Kwetsbare asielzoekers

De rechter heeft dus ook gekeken naar de opvang van kwetsbare asielzoekers. De rechter verbiedt per direct deze kwetsbare asielzoekers in de crisisnoodopvang te plaatsen. Het gaat om onder andere baby's en hun gezinsleden, alleenstaande minderjarigen en asielzoekers die direct een medische behandeling nodig hebben. 

De staat en het COA moet binnen twee weken zorgen voor extra opvang voor alleenstaande minderjarigen, 'onder wie uitdrukkelijk begrepen' de minderjarigen die nu verblijven in Ter Apel. 

De rechter oordeelt verder dat asielzoekers alleen nog in een crisisnoodopvanglocatie mogen worden geplaatst na een medische screening.

'Kraakheldere opdracht'

VluchtelingenWerk noemt de opdracht van de rechter 'kraakhelder' en 'noodzakelijk'. "De rechter oordeelt niet alleen dat per direct geen asielzoeker meer op straat mag belanden in Ter Apel, maar ook dat de opvang in alle (crisis)noodopvanglocaties op korte termijn weer aan de minimale eisen moet voldoen. De opvangcrisis is het meest zichtbaar in Ter Apel, maar speelt zich al ruim een jaar af in vele tenten, gymzalen en evenementenhallen in alle hoeken van het land."

4 vierkante meter

Daarnaast is de rechter dus kritisch op de opvang van de overige groep asielzoekers die in en rond Ter Apel en in (crisis-)noodopvanglocaties worden opgevangen. Dit moet uiterlijk binnen negen maanden worden verbeterd. Zo moet iedere asielzoeker 4 vierkante meter slaapruimte krijgen in een kamer met een raam dat kan worden geopend.

Ook moet per direct toegang worden verschaft tot voldoende en geschikt voedsel. Bij volwassenen betekent dat minimaal drie keer per dag en voor minderjarige vijf keer per dag een maaltijd of tussendoortje.

Er zijn meer verplichtingen. Zo moet uiterlijk binnen vier weken minderjarige kinderen toegang krijgen tot speelvoorzieningen. Lees hier de hele uitspraak.

Bekijk ook: Zo'n 300 mensen sliepen buiten in regen bij Ter Apel: 'Mensen zijn onderkoeld'

00:51
"Dit is waar we vanaf het begin voor gewaarschuwd hebben", zegt Monique Nagelkerke van Artsen zonder Grenzen.

'Asielstelsel jarenlang uitgehold'

Volgens politiek verslaggever Floor Bremer is de uitspraak van de rechter een tik op de vingers van staatssecretaris van der Burg. Hij krijgt het maar niet voor elkaar om de doorstroom te verbeteren zodat er meer plekken ontstaan in de asielopvang, vertelt ze. Daardoor blijven problemen ontstaan in Ter Apel en belanden veel nieuwkomers op noodopvangplekken.

"Uiteraard is hij hier niet in zijn eentje verantwoordelijk voor, want aan zijn inzet en betrokkenheid ligt het niet. Hij erft een asielstelsel dat de afgelopen jaren is uitgehold, waarop is bezuinigd en een huizenmarkt die helemaal vastzit."

Ook de gemeenten zullen meer stappen moeten zetten om ruimte te creëren, legt de verslaggever uit. "De nieuwe wet die eraan zit te komen die gemeenten kan dwingen asielzoekers op te nemen, biedt ook niet direct een oplossing. Want die moet eerst aangenomen worden in de beide Kamers en kan pas op z'n vroegst volgend jaar ingaan."

Bron: RTL Nieuws