Ga naar de inhoud
'Afweersysteem getraind'

Bloedbank optimistisch de winter in: 'Omikron heeft een handje geholpen'

Bloedafname bij bloedbank Sanquin. Beeld © ANP Xtra

Meer dan driekwart van alle bloeddonoren in Nederland heeft inmiddels minimaal één corona-infectie achter de rug. Veruit de meesten raakten dit jaar besmet, door de zeer besmettelijke omikron-variant. Goed nieuws, vindt bloedbank Sanquin. "Omikron heeft de wereld een handje geholpen. We hebben op relatief milde wijze ons afweersysteem getraind in de afgelopen zomer."

Hans Zaaijer, hoofd Bloedoverdraagbare Infecties bij Sanquin, gaat optimistisch de winter in. Dankzij boosters en infecties hebben oudere donoren hogere hoeveelheden antistoffen tegen corona.  "Je mag verwachten dat de komende maanden meer besmettingsmomenten zullen plaatsvinden. Dan helpt het wel als je al antistoffen hebt."

Boostercampagne nuttig

Hij noemt de nieuwe boostercampagne nog altijd nuttig, omdat nog steeds een deel van de donoren geen infectie heeft doorgemaakt. Van de bloeddonoren is bijna iedereen (99 procent) gevaccineerd, maar ongeveer een kwart van hen is nog nooit besmet geweest.

Waarom
Lees ook:
Waarom minder mensen prikken tegen corona (en dat toch handig zou kunnen zijn)

Onderzoekers kunnen het verschil zien of iemand antistoffen heeft door een vaccinatie of door een besmetting. 

Ouderen en risicogroepen

"Nog zeker 40 procent van de bloeddonors van 70-plus heeft nog geen infectie doorgemaakt. Zij, samen met risicogroepen, hebben baat bij een nieuwe vaccinatie", zegt Zaaijer. 

Bloedbank
Lees ook:
Bloedbank Sanquin ziet enorme stijging antistoffen tegen corona

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2000 bloeddonors uit heel het land. De bloedbank wijst er wel op dat de groep Nederlanders die bloed doneert, niet helemaal representatief is voor de Nederlandse bevolking.