Ga naar de inhoud
Mensen in armoede

Zij geven 190 euro energiecompensatie aan goed doel: 'Wil solidair zijn'

Jacqueline (links) en Jan-Dirk (rechts). Beeld © Eigen foto's

Alle huishoudens krijgen 190 euro korting op hun energierekening voor de maanden november en december. Een fijn extraatje in tijden van torenhoge energierekeningen en inflatie, maar niet iedereen heeft het geld nodig óf wil het hebben. "Ik schenk het liever aan een fonds voor mensen die het echt nodig hebben."

Het kabinet wil dat alle Nederlandse huishoudens al vanaf november een lagere energierekening hebben. Daarom zal ieder huishouden vanaf volgende maand een vergoeding van 190 euro krijgen voor diens energierekening. Deze compensatie wordt verrekend via de energieleveranciers.

Voordeel voor rijken

Voor een grote groep mensen die in financieel zwaar weer verkeert, is dit een welkome verrassing. Maar het geld komt ook terecht bij mensen die het niet nodig hebben, zoals Dirk-Jan (41). Zijn eerste reactie toen hij het nieuws gisteren hoorde was: "Is dit nou nodig?" Hij ziet het geld vooral als een 'groot voordeel voor de rijkere mensen, terwijl het daar niet terecht zou moeten komen'. "Ik vind het gewoon zonde voor de mensen die het harder nodig hebben", zegt hij. "Nu wordt er toch voor de one-size-fits-all aanpak gekozen."

Kosten prijsplafond: 23,5 miljard

In totaal stelt het kabinet 23,5 miljard euro beschikbaar voor het prijsplafond. Volgens politiek verslaggever Marieke de Zilver heeft het kabinet het prijsplafond ten opzichte van eerdere plannen flink verbouwd.

"De hoop is dat ook mensen die al geen gas meer verbruiken, omdat ze bijvoorbeeld verduurzaamd hebben, geholpen zijn. Maar de ruimere tarieven betekenen ook dat er nog meer geld terechtkomt bij mensen die het eigenlijk niet nodig hebben. Dat geldt nog meer voor de 190 euro die huishoudens in november en december als korting krijgen: dat komt ook terecht bij mensen die minder betalen."

"Maar omdat pas zo laat toch besloten werd om toch een prijsplafond in te voeren, was een regeling die beter was toegespitst op alleen huishoudens die het echt nodig hadden, gewoon niet meer mogelijk. Dat met de regeling uiteindelijk het enorme bedrag van 23,5 miljard euro gemoeid is, neemt het kabinet op de koop toe."

Elk
Lees ook:
Elk huishouden krijgt in november en december 190 euro korting op energierekening

"Ik snap wel dat de regering deze aanpak kiest. Het is snel en praktisch", zegt Dirk-Jan. "Maar bij mij komt het op een grote hoop. Samen met mijn vrouw hebben we een goed inkomen. Het is heel aardig om 380 euro te ontvangen, maar ik heb liever dat een andere groep dit krijgt."

'Heb het niet nodig'

Wie daar net zo over denkt, is Jacqueline (63). "Ik hoorde dat iedereen zo'n compensatie kreeg, maar dacht: ik heb het helemaal niet nodig. Ik betaal slechts 60 euro per maand door m'n zonnepanelen en heb daarnaast een vast contract tot april 2024. Ik kan alles kopen wat ik nodig heb. Ik kan eten en m'n huis warm houden. Moet ik dan geld gaan zitten opstrijken van de overheid terwijl andere mensen het heel hard nodig hebben?"

"Een heel hoog inkomen heb ik niet", gaat ze verder. "Ik zit gemiddeld rond de 2200 euro per maand, maar dat is genoeg om prima van te leven." Daarnaast weet ze hoe het is om te leven in armoede; een andere reden om het geld weg te geven. "Ik heb zelf door een auto-ongeluk lange tijd financieel klemgezeten. Ik raakte m'n baan kwijt en kon m'n huis niet meer betalen. In die tijd leerde ik dat er heel veel verborgen armoede is. Dat heeft me gevoeliger gemaakt voor wat mensen nu meemaken."

Prijsplafond
Lees ook:
Prijsplafond energie bekend: bekijk zelf wat jij moet besparen om eronder te blijven

Dirk-Jan heeft besloten om het geld dat hij krijgt te schenken aan een fonds voor energie en armoede. "Ik wil solidair zijn met mensen in mijn omgeving. Ik vind het belangrijk om het geld weg te geven als je het niet nodig hebt, want voor veel mensen komt er echt een moeilijke tijd aan." Welk fonds het precies wordt, weet hij nog niet. Hij denkt aan de Voedselbank of het Armoedefonds. "Of ik geef het aan een goede vriend of kennis. Als zij dit ook willen natuurlijk."

Voor elkaar zorgen

De 380 euro van Jacqueline gaat naar de Voedselbank. "Ik heb de keuze om het geld op m'n spaarrekening te zetten of te geven aan een organisatie voor mensen die vastlopen. De Voedselbank zie ik als een organisatie die mensen in armoede meteen kan helpen en dat vind ik belangrijk. Want een van de eerste dingen die je nodig hebt, is eten."

Dirk-Jan en Jacqueline zijn niet de enige die er zo over denken. Op sociale media vragen meerdere mensen zich af aan welke fondsen zij het beste de 190 euro kunnen schenken:

Of iedereen die het geld niet nodig heeft dit direct moet doneren, willen Jan-Dirk en Jacqueline niet zeggen. "Iedereen moet voor zichzelf beslissen wat ze met het geld doen. Ik ga alleen over wat ik voor mezelf beslis", zegt Jacqueline. "Ik ga niet over de overwegingen van een ander, maar ik hoop dat we als samenleving wel een verantwoordelijkheid voelen om voor elkaar te zorgen", zegt Jan-Dirk.

Het Armoedefonds vindt het 'heel mooi' als mensen het geld dat ze krijgen voor hun energierekening met hen willen delen. "Wij zetten ons in voor mensen die in armoede leven, dus zijn daar blij mee."

Prijsplafond

Naast de compensatie van 190 euro per maand voor de maanden november en december, gaat er vanaf 1 januari ook een prijsplafond gelden op energie voor alle huishoudens. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot 0,40 euro per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2900 kWh.

In deze video legt verslaggever Laura duidelijk uit hoe het werkt:

Bekijk ook: weg met de hoge energierekening, zo werkt het prijsplafond

01:47