Ga naar de inhoud
Spijt

Verdachte in zaak-Mallorca: 'Vechten is stomste fout ooit'

Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S. Beeld © ANP

Hein B. (19), één van de verdachten in de Mallorcazaak, zegt dat hij geen vechtersbaas is. "Ik hou niet van vechten", verklaarde hij vanochtend in de rechtbank. "Ik heb er enorm veel spijt van. Het is de stomste fout die ik ooit in mijn leven heb gemaakt."

B. wordt met twee anderen verdacht van doodslag, maar hij ontkent die gewelddadige avond met Carlo Heuvelman te hebben gevochten, de 27-jarige man die om het leven kwam op het Spaanse eiland.

B. sprak vooral over het andere feit waarvan hij ook verdacht wordt: het plegen van openlijk geweld en een poging tot doodslag op een vriend van Heuvelman.

Op beelden is vechtpartij te zien

Op beelden die vanochtend meerdere keren in de rechtbank werden vertoond, was te zien dat Hein B. samen met medeverdachte Sanil B. een vriend van Heuvelman trapt, die dan al op de grond ligt op de boulevard van café De Bierexpress. Op hun rechterschoenen is DNA van het slachtoffer gevonden.

Rechtbank
Lees ook:
Rechtbank roept verdachten Mallorcazaak op tot openheid: 'Wees nou een vent'

Volgens B. was Sanil kort daarvoor in zijn gezicht gespuugd. Hij erkent daarna het slachtoffer te hebben getrapt met de binnenkant van zijn voet, 'alsof je voetbalt'. Hij raakte het slachtoffer naar eigen zeggen op schouderhoogte. "Ik heb niet vol uitgehaald, met alle kracht", antwoordde B. op vragen wie van de twee de vriend van Heuvelman knock-out sloeg.

'Hiervoor nog nooit gevochten'

B. verklaarde daarnaast dat hij tot aan zijn vakantie vorig jaar juli op het Spaanse eiland Mallorca nog nooit had gevochten. 

Vader
Lees ook:
Vader doodgeslagen Carlo: 'Het gemis blijft, het verdriet is intens'

Na de verklaringen van Hein B. zal de rechtbank de zaak vanmiddag vervolgen met het bespreken van de feiten met de 19-jarige Mees T. Deze Hilversummer zit sinds gisteren weer in voorarrest, omdat hij de schorsingsvoorwaarden had geschonden. Na zijn vrijlating in januari gebruikte hij drugs en afgelopen zomer ging hij tegen het advies van de reclassering in met vrienden op vakantie. Het voorarrest van T. geldt tot de datum van de uitspraak, op 18 november.

'Hoop dat iemand verklaring geeft'

Gisteren begon de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Eén van de rechters riep de groep van in totaal negen jonge Hilversumse verdachten op om openheid van zaken te geven, omdat iedereen ontkent met Heuvelman te hebben gevochten. Over die oproep zei B. vanochtend: "Ik was het helemaal eens met wat is gezegd. Dat wil ik ook ontzettend graag weten. Ik hoop dat iemand die meer weet iets verklaart."

Strafproces
Lees ook:
Strafproces Mallorca-zaak begint vandaag: 'Lastig, want alle verdachten ontkennen'