Ga naar de inhoud
Van Porto tot Boston

KLM moet mogelijk tientallen bestemmingen schrappen

KLM gaat mogelijk een aantal bestemmingen schrappen Beeld © ANP

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo'n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf bestemmingen die verder weg liggen.

De krimp zou betekenen dat het netwerk ruwweg met bijna een vijfde moet slinken.

Het kabinet wil het totaal aantal vliegbewegingen op de luchthaven terugbrengen van maximaal 500.000 naar 440.000 per jaar. Dat is om de geluidsoverlast en de impact op het milieu te beperken. KLM wordt daar als grootste gebruiker van Schiphol hard door geraakt.

Chaos
Lees ook:
Chaos of niet, Air France-KLM maakt weer winst: 'Reislust is terug'

In juni zei de maatschappij al te vrezen voor het voortbestaan van het netwerk zoals we dat nu kennen. KLM gaf ook al aan dat de hubfunctie van Schiphol zwaar zou worden ondermijnd. Maar concrete scenario's van de impact van het kabinetsbesluit ontbraken toen nog. Nu heeft KLM dat wel op papier gezet en naar leden van de Tweede Kamer gestuurd.

Van Porto tot Boston

Een mogelijk scenario is het schrappen van circa 25 Europese bestemmingen. Daarbij moet dan gedacht worden aan steden als Kiev, Porto en Belgrado. Bij de langeafstandsbestemmingen zouden bijvoorbeeld Montreal, Boston, Taipei en Osaka zomaar kunnen worden geschrapt.

De maatschappij spreekt van een 'aanzienlijke aantasting' van zijn netwerk, te meer omdat het bedrijf het erg moet hebben van de vele overstappers die vanuit bijvoorbeeld Azië via Schiphol doorvliegen naar een andere bestemming in Europa. "We hebben de afgelopen jaren juist unieke verbindingen toegevoegd om de Europa-operatie winstgevend te krijgen en om KLM financieel gezond te maken."

Bekijk ook: Ook kortere rijen op Schiphol door krimp?

04:04
Een voordeel is dat het minder druk zal zijn op de luchthaven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore