Ga naar de inhoud
Litteken op ziel van Nederland

Bijlmerramp, grootste vliegramp op Nederlandse bodem, herdacht in Amsterdam

Nabestaanden bij de herdenking vandaag. Beeld © ANP / Robin Utrecht

In Amsterdam is vandaag de Bijlmerramp herdacht. Precies dertig jaar geleden, om 18.35 uur op 4 oktober 1992, stortte een vrachtvliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de twee flatgebouwen Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmermeer. Er waren honderden nabestaanden aanwezig.

Bij de herdenking, die begon bij het Cultureel Educatief Centrum in Amsterdam-Zuidoost, waren toespraken van nabestaanden, van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) en van burgemeester Femke Halsema. Volgens de burgemeester is het 'terecht' dat er na al die jaren veel aandacht is voor de ramp, waarbij 43 mensen om het leven kwamen.

"De Bijlmervliegramp is erfgoed van alle Amsterdammers, alle Nederlanders", sprak Halsema. "Het maakt deel uit van wie we willen zijn. Een groeiend monument." Ze had ook aandacht voor de periode na de ramp, toen veel bewoners en nabestaanden zich in de steek gelaten voelden. "Belangrijke vragen werden maar niet beantwoord. De politiek was met zichzelf bezig."

Litteken op ziel

De burgemeester refereerde ook aan pijnlijke opmerkingen. "Opmerkingen die de indruk wekten dat niet alle mensen in ons land er evenveel bij hoorden. Of dat niet alle wijken van onze stad even waardevol zouden zijn."

Staatssecretaris Heijnen zei dat de ramp 'het leven van de nabestaanden, buurtgenoten, familieleden, vrienden en hulpverleners voor altijd getekend' heeft. Zij noemde de ramp 'een litteken op de ziel van Nederland'.

Bij de herdenking van 25 jaar maakten we deze video over de toedracht van de ramp:

De Bijlmerramp, zo kon het gebeuren

03:43
Een reconstructie van wat er voorafging aan dat rampzalige moment, 4 oktober 1992.

Namens de nabestaanden vertelde Geneviève Arlaud over het verlies van haar neef en nicht. Zelf werd zij vernoemd naar haar omgekomen nichtje; haar tweede naam is Graciella. "Het was haar lievelingsnichtje." Hoewel ze Graciella zelf nooit heeft gekend, voelt ze wel dichtbij, zei ze. "Ik zie haar regelmatig in mijn dromen, als een engel die er altijd voor me is."

De Boom die alles zag

Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing haalde een nabestaande aan die haar onlangs vertelde: "Als ik een vliegtuig hoor aankomen dan zorg ik dat ik niet bij een raam sta. Ik was vijf toen het gebeurde en nu dertig jaar later heb ik nog steeds moeite met ramen in combinatie met het geluid van een vliegtuig."

Na de bijeenkomst, met muziek van het ZO! Gospel Choir en zangeres Berget Lewis, volgde een stille tocht naar het Groeiend Monument. Bij de 'Boom die alles zag', die de crash overleefde, hielden de aanwezigen een minuut stilte. Daar werden ook de namen van de slachtoffers voorgelezen en bloemen neergelegd. Bij de kranslegging van de gemeente was ook de weduwe van Ed van Thijn, de toenmalige burgemeester die vorig jaar overleed, aanwezig.

Zoon
Lees ook:
Zoon van Ivy kwam om bij Bijlmerramp: 'Het voelde alsof al het verdriet mijn schuld was'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore