Ga naar de inhoud
Circulaire energie

Klimaatfonds van Bill Gates investeert in Nederlandse startups voor schone energie

Bill Gates. Beeld © ANP / Ludovic Marin

Het klimaatfonds Breakthrough Energy, opgericht door Bill Gates, investeert in twee Nederlandse bedrijven. De financiële injectie is bedoeld om een klimaatneutrale wereld te stimuleren.

De twee Nederlandse ondernemingen zijn RIFT en Cellcius. De startup zijn ooit begonnen via de TU Eindhoven, zo meldt de universiteit zelf vandaag.

RIFT wil warmte opwekken met zogeheten ijzerbrandstof. Als ijzerpoeder wordt verbrand, blijft roestpoeder over. Dat kan met behulp van waterstof weer worden omgezet in ijzerpoeder. Op die manier is het een 'circulaire brandstof'. Eerder dit jaar werd bekend dat zo'n vijfhonderd huizen in Helmond op deze manier verwarmd zullen worden.

Batterij op zout en water

Het fonds van Bill Gates, de steenrijke oprichter van technologiereus Microsoft, heeft RIFT een tweejarig mentorprogramma toegekend. Dat is bedoeld om het concept uiteindelijk echt op de markt te brengen.

Cellcius ontwikkelt een goedkope warmtebatterij die werkt op zout en water. Dit zou in potentie op grote schaal woningen kunnen verwarmen. Dit bedrijf is geselecteerd voor een zogenoemde 'Explorer Grant'. Daarmee worden ideeën gestimuleerd van jongere bedrijven die nog minder ver zijn.

Hoeveel geld de bedrijven precies hebben gekregen is onduidelijk. Dat wilde Breakthrough Energy niet bekendmaken.

Bill
Lees ook:
Bill Gates haalt miljard op voor technieken voor schone energie