Ga naar de inhoud
Toename 55 procent

Najaarsgolf corona is begonnen, meer patiënten opgenomen in ziekenhuizen

Een coronapatiënt wordt verpleegd in Dirksland, in februari. Beeld © ANP / Robin Utrecht

De najaarsgolf van het coronavirus is begonnen. De afgelopen week zijn 19.031 positieve tests geregistreerd, een toename van 55 procent en het hoogste aantal sinds begin augustus. Het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen opgenomen moest worden, steeg de afgelopen dag met 150 nieuwe patiënten. Dat is de grootste instroom sinds 26 juli.

Er liggen momenteel 873 mensen in ziekenhuizen die positief zijn getest op het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 5 augustus.

Vorige week zijn 485 mensen vanwege hun coronabesmetting in een ziekenhuis opgenomen. Bij 26 van hen waren de klachten zo erg dat ze door corona op een intensive care belandden. Voor beide groepen zijn het de hoogste aantallen sinds eind juli.

Najaarsgolf en herhaalprik

Daarmee is de najaarsgolf nu echt begonnen, constateert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat adviseert mensen om zichzelf te testen bij klachten, om thuis te blijven bij een positieve test, en om de herhaalprik te halen.

De 'thermometer' voor het coronavirus blijft wel op het laagste niveau staan. Die thermometer, de opvolger van de risiconiveaus, geeft de staat van de epidemie weer. Op het laagste niveau is de druk op de zorg en de samenleving beperkt en blijft dit voorlopig waarschijnlijk ook het geval.

Keert
Lees ook:
Keert coronatoegangsbewijs wel of niet terug? Kabinet is verdeeld

Op de verpleegafdelingen steeg het totale aantal nieuwe opnames van positief geteste mensen met 68 procent. Hierbij zijn ook mensen meegerekend die niet om hun besmetting opgenomen zijn, maar die een andere kwaal hadden.

Meer tests

Het aantal mensen dat door corona overlijdt, stijgt ook, hoewel de aantallen nog heel klein zijn. Het RIVM kreeg in de afgelopen week bericht dat 20 mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden, tegen 13 de week ervoor en 10 nog een week eerder.

Ook laten steeds meer mensen zich testen. De GGD-locaties voerden vorige week 23.048 coronatests uit. Ook dit is het hoogste aantal sinds eind juni. Vergeleken met de week ervoor steeg het aantal tests met 47 procent.

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk eenmalig 15.000 euro voor zorgpersoneel met post-covid