Ga naar de inhoud
Openheid van zaken

Rechtbank roept verdachten Mallorcazaak op tot openheid: 'Wees nou een vent'

Carlo Heuvelman Beeld © EIGEN FOTO, Opsporing Verzocht

"Wees een vent en vertel nou wat er gebeurd is." Die oproep deed de rechtbank in Lelystad vanmiddag aan de negen verdachten in de zogeheten Mallorcazaak. Dat proces draait om de gewelddadige dood van Carlo Heuvelman vorig jaar zomer op het Spaanse eiland.

De 27-jarige Heuvelman uit Waddinxveen werd vorig jaar op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal. Hij belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Het slachtoffer overleed op zondag 18 juli 2021 aan zijn verwondingen.

Strafproces
Lees ook:
Strafproces Mallorca-zaak begint vandaag: 'Lastig, want alle verdachten ontkennen'

Het Openbaar Ministerie beschuldigt verdachte Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19) van doodslag. Het drietal ontkent iedere vorm van geweld tegen Heuvelman. Ook de andere verdachten hebben tot dusver niet kunnen of willen onthullen wat er precies met met hem is gebeurd.

Volgens de rechtbank staat vast dat er geen anderen dan de groep verdachten een gewelddadige confrontatie met Heuvelman en diens vrienden hebben gehad. Dat niemand Heuvelman iets aangedaan zou hebben of dat zou hebben gezien, gaat er bij de rechtbank niet in. Dat daardoor nooit duidelijk zal worden wat Heuvelman is overkomen, is voor diens nabestaanden 'verschrikkelijk', aldus een van de rechters. Hij wees ook op de gevolgen voor de verdachten zelf: "De rest van jullie leven zal jullie geweten blijven knagen."

"Het is ongebruikelijk, maar in deze zaak meer dan terecht", reageerde advocaat Edwin Bosch, de raadsman van de nabestaanden, in de wandelgangen van de rechtbank. "Het kan niet zo zijn dat al deze jongens niets weten. Dan is zo'n beroep wat mij betreft op zijn plaats."

Bosch ziet de oproep van de rechter 'als een steun in de rug' voor de nabestaanden. "De rechter heeft de verdachten voorgehouden dat ze zelf hebben verklaard dat ze gevochten hadden en dat er niemand anders bij was. Dan moeten dus mensen uit de groep het hebben gedaan of er zitten verdachten bij die weten wie het heeft gedaan. De komende dagen, als al die zaken apart worden behandeld, is het moment om de rechtbank openheid van zaken te geven."

Mallorca-verdachte
Lees ook:
Mallorca-verdachte Mees T. weer vast na schenden voorwaarden