Wat heb jij bij de lunch gegeten? In veel bedrijfskantines is het aanbod vandaag vegetarisch, want het is dierendag. Voor retaildeskundige Paul Moers komt die ontwikkeling nauwelijks als een verrassing. "Bedrijven zijn zich steeds bewuster van de gezondheidsvoordelen voor hun personeel én vanuit medewerkers groeit de vraag."
4 miljoen Nederlanders zegt Wakker Dier dit jaar te bereiken met hun initiatief 'Eet geen dierendag', maar de dierenwelzijnsorganisatie is ambitieuzer dan dat. "Het is goed om vandaag stil te staan bij de enorme hoeveelheid dieren die per dag wordt afgemaakt voor consumptie, maar één dag per jaar is daarvoor eigenlijk niet genoeg", zegt directeur Anne Hilhorst.
Het is moeilijk, heel moeilijk
Als het aan Wakker Dier ligt is de volgende stap een vaste vegetarische dag in de kantine. "Eén of twee dagen per week een volledig vleesloos assortiment en de standaard naar vegetarisch", zegt Hilhorst, "bijvoorbeeld elke dag een vleesloze 'special van de dag'."
Die stap blijkt voor veel bedrijven nog te groot. Zo zou cateraar PDX vandaag het liefst helemaal geen vlees aanbieden in zijn bedrijfskantines, maar het bedrijf komt er niet onderuit. "Hoe graag we het ook zouden willen, we lopen tegen muren op", zegt een woordvoerster. "Mensen vleesloos laten eten is moeilijk. Heel moeilijk. Of het nou dierendag is of niet, mensen willen zelf beslissen of ze wel of geen vlees eten."
Gemiddelde consumptie bijna 100 gram vlees per dag
In Nederland worden per jaar 620 miljoen dieren geslacht. Per dag eten we gemiddeld 98 gram vlees. Vooral samengestelde vleesproducten zoals hamburgers, slavinken, worsten en gehaktballen zijn populair.
Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren maximaal 70 gram vlees per dag.

Bij PDX merken ze dat mensen eraan gewend zijn dat vlees alle dagen beschikbaar is. "Hoezeer we ook ons best doen, het is heel moeilijk om dat te doorbreken."
Ook cateraar Van Lier haalt nog niet het zo gewenste resultaat. Van Lier biedt 'Eet geen dierendag' aan bij al zijn klanten, maar dat wil niet zeggen dat er ook overal vleesloos wordt gegeten. "Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het grotendeels afhangt van de bedrijfssector", zegt directeur Rijnie Trip. "Op een dag als vandaag zijn overheid, semioverheid en woningbouworganisaties doorgaans eerder bereid tot een volledig vleesvrij assortiment dan bijvoorbeeld productielocaties."
Duidelijke trend
Directeur Trip merkt wel dat er positiever wordt gereageerd dan pakweg vijf jaar geleden. "Er is duidelijk sprake van een trend waarbij een vegetarische levensstijl steeds breder wordt geaccepteerd in de maatschappij. Werd je daar vroeger nog vreemd op aangekeken, dat is allang niet meer zo."

Het lukt cateraar Albron vandaag wél om op zijn 700 locaties uitsluitend vegetarisch te serveren. "Er staat geen vlees op het menu", laat het bedrijf weten. "Dus de kalfskroket is even vervangen voor een kroket met oesterzwammenvulling en de crispy chicken bevat geen echte kip. Ik denk dat veel mensen het niet eens door zouden hebben als we het bordje vegetarisch zouden weghalen."
Albron zegt vleesloos zoveel mogelijk te willen stimuleren. "Niet alleen vandaag op dierendag, maar eigenlijk het hele jaar door: meer groente en minder vlees."
Van vette hap naar vegetarisch
Die ontwikkeling ziet retaildeskundige Paul Moers steeds meer. Langzaam maar zeker bewegen bedrijfskantines zich van vette hap naar vegetarisch en veganistisch.
"Bedrijven spelen daar volop op in, ook omdat ze het belangrijk vinden dat medewerkers gezond zijn", zegt Moers. "Zeker grote bedrijven als Nestlé, Unilever, Ahold en Jumbo stellen zich continu de vraag of het beter, gezonder en duurzamer kan. Aan de andere kant groeit de behoefte voor gezond en diervriendelijk eten vanuit medewerkers. Die combinatie zorgt voor een versnelling van het aanbod in bedrijfskantines."