Ga naar de inhoud
Twaalf dagen

Strafproces Mallorca-zaak begint vandaag: 'Lastig, want alle verdachten ontkennen'

Rechtbanktekening van verdachten Kaan B., Sanil B., Hein B., Mees T. en Daan van S. Beeld © ANP

Vandaag begint in Lelystad het strafproces tegen de negen jonge Nederlanders die worden verdacht van dodelijk uitgaansgeweld op Mallorca vorige zomer. Daarbij kwam de 27-jarige Carlo Heuvelman om het leven. Omdat alle verdachten ontkennen wordt het nog een lastige zaak.

Voor het eerst gaat de rechtbank de strafzaak die vorige zomer veel aandacht kreeg inhoudelijk behandelen. Eerder was er wel een pro-formazitting. Het inhoudelijke proces begint vandaag en neemt in totaal twaalf zittingsdagen in beslag.

Wat is er ook alweer gebeurd?

Op 14 juli 2021 waren er meerdere incidenten in de plaats El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Meerdere mensen raakten gewond bij een vechtpartij in het café De Zaak. Bij die vechtpartij kwam een slachtoffer op de grond terecht, waarna er tegen hem is aangeschopt. Het Openbaar Ministerie beschouwt dit als een poging tot doodslag of als een poging tot zware mishandeling en houdt daar zes verdachten voor verantwoordelijk.

Bij een tweede incident op de boulevard, bij café De Bierexpress, werd de 27-jarige Carlo Heuvelman dusdanig mishandeld dat hij enkele dagen later kwam te overlijden. Een ooggetuige vertelde aan RTL Nieuws dat het heel snel ging. "Hij werd uit het niets neergeslagen." Het OM verdenkt drie Hilversummers van doodslag. Het gaat om Sanil B. (20), Mees T. (19) en Hein B. (19).

'Afhankelijk van ander bewijsmateriaal'

Omdat alle verdachten zeggen dat zij het niet hebben gedaan, maar ze ook niet zeggen te weten wie het wél heeft gedaan, wordt het een lastige zaak. Dat vertelt universitair docent Strafrecht en Criminologie aan de Vrije Universiteit Sanne Buisman aan RTL Nieuws.

"Het betekent dat we afhankelijk zijn van ander bewijsmateriaal", legt zij uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om getuigenverklaringen, WhatsApp-gesprekken en Snapchats die de verdachten aan elkaar stuurde.

Spaans onderzoek

Daarnaast zijn de feiten in Spanje gepleegd, wat volgens Buisman betekende dat het OM daar op zoek moest naar bewijs. "Getuigen zijn mogelijk weer terug in hun eigen land, omdat ze daar vakantie hebben gevierd. Je bent afhankelijk van de Spaanse autoriteiten, want die moeten het onderzoek verrichten."

Vriendin
Lees ook:
Vriendin van doodgeschopte Carlo eist drie ton van verdachten

Hoofdverdachte Sanil B. (20) heeft het langst in voorarrest gezeten. Op zijn schoen is een DNA-spoor van Heuvelman gevonden. B. erkent alleen dat hij met andere slachtoffers heeft gevochten, onder meer met een vriend van Heuvelman. 

Snapchat

"Dat is in elk geval een indicatie dat er die avond enige strafbare feiten zijn gepleegd", zegt de universitair docent. "We hebben een Snapchat waar we zien dat een van de verdachten gewond is aan zijn knokkels, wat erop duidt dat hij aan een gevecht heeft deelgenomen. Op de achtergrond hoor je leden over dat gevecht spreken."

Bekijk hier beelden van de fatale mishandeling: 

Beelden incident: onderzoek OM naar fatale mishandeling Mallorca

01:36
Het OM heeft de beelden die eerder vrijkwamen ook meegenomen in het onderzoek

'Je stond erbij'

Omdat het om openlijke geweldpleging gaat hoeven verdachten niet actief te hebben geschopt of geslagen om toch te worden veroordeeld, legt Buisman uit. "In geval van een groepsgevecht wordt vaak gezegd: je stond erbij, je hebt je er niet van gedistantieerd, dus nam je deel aan het strafbare feit."

Het is dan natuurlijk wel de vraag wíe er precies bij aanwezig waren toen Heuvelman de fatale klappen en schoppen kreeg. Daarbij is het de vraag: was de intentie mishandeling of ook doodslag zelf? Dat is allemaal aan de rechter om te bepalen.

Proces

De nabestaanden en slachtoffers krijgen donderdag 13 oktober het woord. De strafeisen worden maandag 17 oktober verwacht. Daarna volgt op 18 november de uitspraak.

'Sanil
Lees ook:
'Sanil B. meest betrokken bij fatale mishandeling Mallorca'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore