Ga naar de inhoud
Diplomatieke rel

EU steunt Nederland 'onvoorwaardelijk' nadat Nicaragua banden verbreekt

EU-buitenlandchef Josep Borrell vorige week, ter illustratie. Beeld © ANP / AFP

EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft zijn 'onvoorwaardelijke steun' uitgesproken voor Nederland. Dat deed hij nadat Nicaragua dit weekend besloot de diplomatieke banden met ons land te verbreken vanwege onze 'bemoeizucht en neokolonialisme'. Borrell spreekt van een 'onrechtvaardig besluit'.

Het Centraal-Amerikaanse Nicaragua verbrak dit weekend de banden met Nederland na een toespraak van de Nederlandse ambassadeur in het gebied.

Het Nicaraguaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had kritiek op deze toespraak en beschuldigde 'het Koninkrijk der Nederlanden' ervan zich 'herhaaldelijk bemoeizuchtig, interventionistisch en neokoloniaal' te hebben opgesteld.

Niet alleen Nederland kreeg de wind van voren, ook een EU-ambassadeur moest Nicaragua verlaten.

'Europa betreurt dit besluit'

"De EU betreurt en verwerpt dit ongerechtvaardigde en eenzijdige besluit ten zeerste", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell erover.

Deze 'vijandige, ongerechtvaardigde acties' zullen niet alleen de betrekkingen tussen Nicaragua en de EU beïnvloeden, maar leiden volgens Borrell ook tot een verder internationaal isolement van het land. Europa zal op een 'stevige en proportionele manier' reageren, voegde hij eraan toe.

Nicaragua
Lees ook:
Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland vanwege 'neokolonialisme'

"De huidige politieke crisis in Nicaragua moet worden opgelost door een echte dialoog tussen de regering en de oppositie", vindt Borrell.

Geen geld voor ziekenhuis

De diplomatieke rel zou zijn begonnen nadat Nederland in 2018 besloot geen geld meer te steken in de bouw van een ziekenhuis vanwege de slechte situatie op het gebied van democratie en mensenrechten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dit weekend dat het 'betreurt dat Nicaragua ervoor kiest op deze buitenproportionele manier te reageren op een kritische boodschap over democratie en mensenrechten.'

Dictator

Nicaragua wordt geregeerd door de dictator Daniel Ortega. Hij werd in november 2021 herkozen als president, maar van vrije verkiezingen is in het land geen sprake.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS