Ga naar de inhoud
Brief met uitleg

Dagelijks bestuur Tweede Kamer doet aangifte van lekken onderzoek naar Arib

Vera Bergkamp is voorzitter van het presidium. Beeld © ANP

Het presidium heeft besloten aangifte te doen vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie rond het onderzoek naar het functioneren van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Het dagelijks bestuur zegt nog niets over de voortgang van het onderzoek, nu Arib is opgestapt als Kamerlid. Uiterlijk morgen verschijnt er wel een brief met details over het proces.

De voorzitter van het presidium, Aribs opvolger als Kamervoorzitter Vera Bergkamp, doet morgen namens het bestuur van de Tweede Kamer aangifte.

Anonieme brieven

Eerder deze week besloot het dagelijks bestuur van de Kamer, het presidium, een onderzoek in te stellen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Arib toen ze Kamervoorzitter was. Dit op basis van anonieme brieven die erover waren binnengekomen. Dat er een onderzoek zou komen, lekte uit via NRC. Op dat moment wisten zowel Arib als de Tweede Kamer nog van niets.

Arib maakte gisteren bekend dat ze de Tweede Kamer verlaat vanwege de 'anonieme dolkstoten van de laatste dagen'. In de verklaring noemde Arib het 'staatsrechtelijk onjuist' dat het presidium 'buiten het zicht van de Kamer de landsadvocaat de opdracht heeft gegeven een zittend Kamerlid te controleren'.

'Arib had meer steun verwacht van PvdA, maar niet gekregen'

01:34
'Arib had meer steun verwacht van PvdA, maar niet gekregen'

Ook noemde ze dat 'een dubieuze manier om met gekozen volksvertegenwoordigers om te gaan. Dit handelen van het presidium is zeer schadelijk voor het reeds tot een dieptepunt gezonken vertrouwen van burgers in de politiek.'

Verder stelde ze dat het presidium 'met zijn optreden grote schade heeft toegebracht aan mijn functioneren als Kamerlid en als voorzitter van de tijdelijke commissie corona. Maar ook aan de Tweede Kamer en aan het democratische proces'. Ze vindt dat het presidium zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en het middel van onderzoek heeft gepolitiseerd.

Rol van Bergkamp

Eerder dit weekend liet een groep Kamerleden weten opheldering te willen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp over de gang van zaken rond het onderzoek naar Arib. Zij is de opvolger van Arib op die plek. Arib heeft in de berichtgeving van afgelopen dagen haar pijlen gericht op Bergkamp, die volgens haar verantwoordelijk was voor de 'dolksteken'.

Op al deze zaken reageert het presidium nu nog niet. Het presidium stuurt de Tweede Kamer uiterlijk morgen een brief over het proces rondom het voorgenomen onderzoek. 

Bekijk ook: Frits Wester over rel rond Arib: 'Het lijkt wel een kleuterklas'

01:20