Ga naar de inhoud
Doodgedrukt

Oud-speler Valpoort: 'Doodsangsten toen supporters het veld opstormden'

De rellen in het stadion (links) en Arsenio Valpoort Beeld © ANP Foto

Zo intens het voetbal in Indonesië wordt beleefd, kunnen waarschijnlijk maar weinig Nederlanders zich voorstellen. "Voetbal is voor veel Indonesiërs het kleine beetje dat ze hebben", zegt Arsenio Valpoort, tot voor kort speler van Persebaya Surabaya, gisteravond de tegenstander van Arema FC. Bij die wedstrijd kwamen zeker 125 mensen om het leven.

Voor beide teams is Arema - Persebaya dé wedstrijd van het seizoen, vertelt Valpoort. "Allebei de clubs komen van Java en liggen op slechts een uur afstand van elkaar. De rivaliteit is misschien nog het best te vergelijken met Ajax - Feyenoord. Als deze wedstrijd gewonnen wordt, is het seizoen eigenlijk al geslaagd."

Persebaya Surabaya - afkomstig uit de tweede stad van Indonesië - is niet alleen in eigen land, maar eigenlijk in heel Zuidoost-Azië een grote naam, vertelt Valpoort. "Als speler word je daar als held behandeld, zoals hier in Europa eigenlijk alleen de grootste sterren. Ik heb dat tijdens mijn periode daar als enorm indrukwekkend ervaren. Dat is waar je als jonge jongen van droomt. Indonesiërs zijn warme mensen en emotioneel erg betrokken bij de sport."

Doodsangst

Na het drama waarbij gisteravond zeker 125 mensen om het leven kwamen, sprak Valpoort met oud-ploeggenoten en de staf van Persebaya. Die zijn vanzelfsprekend allemaal erg geschrokken. "Sommigen van hen hebben doodsangsten uitgestaan, toen supporters het veld kwamen opgestormd. Daarna werd ook de spelersbus nog bekogeld. Het was één en al chaos door het optreden van de politie, de paniek en te veel mensen in het stadion."

Fataal
Lees ook:
Fataal stadiondrama Indonesië: onderzoek naar traangasgebruik politie

Het drama in het Kanjuruhan-stadion behoort tot de grootste stadionrampen ooit. Arema FC verloor met 2-3 van Persebaya Surabaya. Volgens Valpoort was dat voor het eerst in 23 jaar dat de thuisclub verloor van de rivaal. "Supporters wilden na afloop verhaal halen bij de spelers." 

Bestormen veld

Duizenden supporters bestormden het veld. De politie zette traangas in om de fans te verdrijven. Volgens de politie kwamen tientallen mensen om in het gedrang op het veld. De anderen overleden later in ziekenhuizen. De meesten zouden zijn gestorven door zuurstofgebrek.

Nieuwssite tvOne toonde beelden waarop te zien is dat tientallen mensen in ziekenhuizen op hulp wachten. Ook zijn er beelden van brandschade op de tribunes en het veld en van vernielde politievoertuigen in en rond het stadion van Malang. Bekijk hier beelden van de rellen:

In beeld: voetbalrellen Indonesië escaleren, fans doodgedrukt

00:50
De situatie escaleerde volledig nadat fans massaal het voetbalveld waren opgekomen, zoals op deze beelden te zien is.

Alle wedstrijden in de hoogste divisie van het Indonesische voetbal, de Liga 1, zijn voor een week stilgelegd en de nationale voetbalbond PSSI heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen naar wat zich precies heeft afgespeeld. 

330 doden

Het dodelijkste stadiondrama voor zover bekend was in mei 1964 in de Peruaanse hoofdstad Lima. Al na zes minuten spelen ontstonden er rellen op de tribunes en op het veld bij een wedstrijd tussen Argentinië en Peru. Ook hier speelde traangas een prominente rol bij het ontstaan van gedrang. Er zijn bijna 330 mensen omgekomen en vijfhonderd gewond geraakt.

Bekijk ook: 'Door de politie zijn veel mensen omgekomen'

00:52
Muhammad leeft nog, maar veel van zijn vrienden niet meer. Volgens Muhammad komt dat door het optreden van de politie.