Ga naar de inhoud
Niet ingelicht

PvdA-leider Kuiken 'overvallen' door opstappen Arib

Attje Kuiken (l) en Khadija Arib (r). Beeld © ANP

Partijleider en fractievoorzitter van de PvdA Attje Kuiken zegt 'overvallen' te zijn door het vertrek van haar partijgenoot Khadija Arib. De voormalig Kamervoorzitter kondigde haar vertrek zaterdagavond aan via Twitter. Arib had Kuiken hierover niet vooraf ingelicht.

"Het doet mij persoonlijk en de PvdA-fractie als geheel veel pijn", twittert zij 'met verdriet'. Volgens de woordvoerder is de laatste dagen geprobeerd contact te zoeken en een gesprek met Arib aangegaan, maar is het daar niet meer van gekomen. Dat Arib opstapte, had wat haar partij betreft 'ook niet gehoeven'.

Deze week lekte uit dat de huidige Kamervoorzitter Bergkamp besloten heeft een onderzoek in te stellen naar Arib. Er zouden twee anonieme brieven met klachten over Arib zijn binnengekomen waarin zij wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag ten tijde van haar voorzitterschap.

Politiek verslaggever Fons Lambie zegt dat Arib meer steun van de PvdA had verwacht:

'Arib had meer steun verwacht van PvdA, maar niet gekregen'

01:34
Khadija Arib (PvdA) vertrekt als lid van de Tweede Kamer.

Arib plaatste vanavond een verklaring op Twitter. Ze zegt slachtoffer te zijn geworden van '(anonieme) dolkstoten' en 'aanvallen op mijn waardigheid'. Lees de hele verklaring in haar tweet hieronder:

Arib zegt ook teleurgesteld te zijn in haar fractiegenoten, die een brief aan het presidium over de gang van zaken niet ondertekenden. Onder anderen Renske Leijten en Pieter Omtzigt deden dat wel.

Brief niet ondertekend

Kuiken zegt in een reactie dat de brief waar Arib over praat, niet is ondertekend 'omdat wij het sterker en zuiverder vonden als andere fracties dit aan de orde zouden stellen'.

De PvdA-fractie zou Arib wel hebben laten weten dat ze de inhoud van de brief steunen. De fractie zit volgens de partij met dezelfde vragen.

Gebrek aan steun in de PvdA

"Khadija Arib klonk afgelopen dagen strijdbaar, maar dat is veranderd", legt politiek verslaggever van RTL Nieuws Fons Lambie uit. "Zelf wijst ze in haar verklaring naar het presidium, de mediastorm van de afgelopen dagen en - opvallend - naar haar eigen partij."

"Ze vond dat PvdA-Kamerleden zich hadden moeten aansluiten bij de kritische vragen van een aantal oppositiefracties aan huidig voorzitter Bergkamp. Ze had meer steun van de PvdA verwacht, maar juist haar eigen partij had in het presidium al ingestemd met een onderzoek naar Arib. Volgens PvdA-Kamerlid Nijboer waren de feiten 'zo ernstig en serieus' dat onderzoek nodig was", zegt Lambie.

"De Tweede Kamer en PvdA verliezen een boegbeeld, de eerste Kamervoorzitter van allochtone afkomst. Ze was een van het langstzittende PvdA-Kamerlid en een scherpe voorzitter in de debatten."

"Maar de verhalen over haar bestuursstijl, ruzies en conflicten achter de schermen waren de afgelopen jaren nadrukkelijk aanwezig. Door haar snelle vertrek nu hoeft ze de conclusies van het onderzoek niet af te wachten."

Vera Bergkamp

"Arib stapt op, maar de huidige Kamervoorzitter, Vera Bergkamp, blijft. Zij krijgt veel kritiek, door haar handelen in de affaire-Arib. Een aantal kleinere oppositiefracties hebben een hele reeks kritische vragen gesteld en in meerdere partijen hoor je twijfel over het functioneren van Bergkamp."

"Bergkamp wordt gezien als een wankele Kamervoorzitter, met weinig gezag. Zeker na de laatste dagen is de kritiek alleen maar groter geworden. Het zal de komende tijd moeten blijken of Bergkamp aanblijft of dat kritiek aanhoudt en ze haar termijn misschien niet afmaakt."

Arib
Lees ook:
Arib weg als lid Tweede Kamer om onderzoek naar haar functioneren

Ook andere Kamerleden en oud-politici reageren op het vertrek van Kadija Arib. Zo stelt de Amsterdamse PvdA-leider Marjolein Moorman: "Zo verdrietig dit. Nederland verliest met het vertrek van Khadija Arib een groots volksvertegenwoordiger. Een vrouw met kracht en moed en het hart op de juiste plek. Ze zal zeer worden gemist."

'Dit verdien je niet'

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de voorzitter van de Tweede Kamer Vera Bergkamp en het Presidium hebben gefaald. "Ze gaan niet over Kamerleden, hebben Arib niet tijdig geïnformeerd, achter haar rug over haar gesproken en mogelijk is er uit hun midden ook gelekt. Schandalig. Sterkte Khadija Arib, dit verdien je niet."

Gert-Jan Segers, ChristenUnie-voorman, spreekt van "een verdrietig besluit". "Ik heb geen idee wat er allemaal achter en voor de schermen is gebeurd, maar ik weet wel dat ik altijd goed met Khadija heb kunnen samenwerken. En ik ga haar als collega missen."

GroenLinks-voorman Jesse Klaver noemt Arib een 'instituut':

Oud-PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt de situatie 'zo naar. Zo doodzonde'. "Je werd al zeer gemist als voorzitter Tweede Kamer maar het is een droevig vooruitzicht dat je me niet meer zal vertegenwoordigen als Kamerlid. Je blijft een voorbeeld."

'Een schok', noemt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas het vertrek van Arib. "Wat triest dat mijn geweldige opvolgster na 24 jaar en 5 prima voorzittersjaren op deze manier de Kamer moet verlaten. Haar waardige verklaring zegt alles over haar."

'Gaat niet om Arib of Bergkamp'

Kamerlid Liane de Haan heeft een reactie met een andere strekking. Zij zegt dat 'het hier niet gaat om de huidige of de voormalige Kamervoorzitter maar om het belang van werknemers. En de verantwoordelijkheid die het Presidium heeft voor hen.'

Bekijk ook: 'Ongehoord', zegt de een, 'Balen', de ander: Arib vs Bergkamp

01:39