Ga naar de inhoud
Waterig zonnetje

Mooie en droge najaarsweek op komst na uitzonderlijk regenachtige maand

Archieffoto. Beeld © ANP / Ruud Morijn

Na een uitzonderlijke natte september, belooft de eerste week van oktober een droge en 'aangename najaarsweek' te worden, zegt meteoroloog Philippe Schambergen van Buienradar.

De opklaringen zijn vandaag in grote delen van het land al te zien, zegt Schambergen. "En dat is vrij onverwacht, want we hadden dit weekend op meer regen gerekend."

Voor
Lees ook:
Voor 't eerst dit najaar vorst aan de grond: -1,8 in Eelde

Maandag en dinsdag verlopen droog volgens de meteoroloog. Dinsdag zou de temperatuur kunnen oplopen tot 20 graden. "We moeten ons er ook weer geen al te stralend nazomerweer bij voorstellen, maar het worden best heel aangename dagen."

Bekijk hier de actuele buienradar: 

 

Woensdag is 'een twijfeldag', zegt Schambergen, maar het wordt toch ook aangenaam. "Er komt wel een koufront aan met wat regen, maar dat lijkt zich te beperken tot de nacht. Woensdag overdag kan het dan een mooie dag worden met een graad of 18."

Ook voor donderdag verwacht Schambergen nog 'flink wat zonneschijn'. Vanaf vrijdag zou het regenachtige weer voorzichtig weer kunnen terugkeren.

September erg nat

De droge week volgt op een 'uitzonderlijk natte septembermaand', zegt de weerman. "Vooral in het zuidwesten heeft het flink geregend. Een meetstation van het KNMI in Dirksland registreerde in september maar liefst 279 millimeter neerslag. Voor de afgelopen maand is 81 millimeter normaal. In een heel jaar valt er in Nederland gemiddeld 850 millimeter."

Er waren wel grote regionale verschillen, geeft hij aan: "In de regio Twente viel in september 60 tot 80 millimeter, wat dus minder is dan het gemiddelde in deze maand."

Bekijk ook: Afbeelding Naast een weerbericht op tv ook een energiebericht? Zo ziet dat eruit

00:00
Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse weerman ontslagen om naaktbeelden: 'Wilde het geheimhouden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore