Ga naar de inhoud
Mahsa Amini

Nederlander opgepakt bij protesten in Iran, ambassade krijgt geen contact

Protesten tegen het regime in Iran zijn zeldzaam. De politie treedt keihard op. Beeld © ANP

In Iran is een Nederlander aangehouden, omdat hij volgens de Iraanse autoriteiten deelgenomen zou hebben aan de demonstraties van het land de afgelopen weken, of die zou hebben georganiseerd. Dat melden lokale media in het land.

De Nederlander zou deel uitmaken van een groep van 'negen buitenlanders' die zouden zijn opgepakt bij de protesten. 

Geen contact

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland bevestigt dat er inderdaad een Nederlander recent is opgepakt  in Iran, maar meldt dat het nog niet gelukt is contact met hem te krijgen.

President
Lees ook:
President Iran wil dat 'resoluut' wordt ingegrepen tegen demonstranten

"De Nederlandse ambassade in Teheran is op 27 september benaderd door iemand die meldde dat zijn vriend is opgepakt in Iran. Hij meldde dat die (Nederlandse) vriend sinds 21 september vast zit", laat het ministerie weten in een verklaring. 

Iraniërs zijn de afgelopen weken de straat op gegaan na de dood van Mahsa Amini, die werd gearresteerd voor het overtreden van de kledingvoorschriften voor vrouwen in Iran.

Dodelijke protesten in Iran: 'Wat vrouwen daar doen, is enorm dapper'

02:27

De 22-jarige Amini zou zijn mishandeld, en als gevolg van het politiegeweld zijn overleden.

Ook tegen de protesten treedt de politie hard op. Er zijn volgens mensenrechtenorganisaties tientallen doden gevallen en honderden mensen opgepakt.

Druk uitoefenen

De Nederlandse ambassade in de Iraanse hoofdstad wil de Nederlander ondersteunen en consulaire bijstand verlenen, maar een reactie van de Iraanse autoriteiten blijft uit. "Uiteraard blijven we druk op Iran uitoefenen, om alsnog toegang te krijgen", zegt het ministerie in een reactie. "Dat doen we in Iran, en ook via de Iraanse ambassadeur in Nederland."