Ga naar de inhoud
Annexatie

Rutte: oorlog in Oekraïne is 'existentieel voor de hele beschaafde wereld'

Premier Rutte tijdens de persconferentie na de ministerraad. Beeld © ANP

De oorlog in Oekraïne is een 'existentiële' strijd voor de 'hele beschaafde wereld'. Dat zei premier Rutte in zijn wekelijkse persconferentie, waar hij reageerde op de verdere escalatie door de Russische president Poetin.

"Als hij in Oekraïne zou winnen, en dat geloof ik niet, dan zijn andere landen daarna het haasje. Uiteindelijk ook wij", zei Rutte, die meldde niet bang te zijn voor oorlogsmoeheid van de Nederlandse bevolking. "Ook de gemiddelde Nederlander voelt zeer diep aan dat het niet in Oekraïne zou stoppen. Dat het westen in gevaar is."

Kernwapens

Ruttes persconferentie was nog geen twee uur nadat Poetin de documenten ondertekende waarin Rusland de veroverde gebieden in Oekraïne formeel tot zijn eigen grondgebied rekent. Poetin dreigt daarmee impliciet die gebieden desnoods met kernwapens te verdedigen, tegen Oekraïense aanvallen. 

Poetin tegen Kiev: 'Stop met militaire acties'

00:37
Poetin roept de Oekraïense regering op om te stoppen met de militaire acties.

'Dreigement onacceptabel'

Rutte gelooft niet dat het zo ver zal komen. "We hebben die retoriek wel vaker uit Rusland gezien, maar het is volstrekt onacceptabel om ermee te dreigen."

De premier herhaalde de woorden van de hoogste Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan. "Elk gebruik van kernwapens is volstrekt onacceptabel. De VS en de NAVO zullen antwoorden en de gevolgen zullen voor Rusland catastrofaal zijn." 

NAVO-chef:
Lees ook:
NAVO-chef: grootste escalatie sinds begin oorlog tegen Oekraïne