Ga naar de inhoud
Voetbalfeest of risicowedstrijd?

Amateurwedstrijd met beveiliging: gemeente Veenendaal zet zich schrap

Supporters tijdens een wedstrijd tussen Katwijk en Quick Boys eerder dit jaar. Beeld © ANP / Remco Koers

Dat voetbalwedstrijden op het hoogste niveau gepaard gaan met allerlei veiligheidsmaatregelen is bekend, maar ook amateurclubs moeten zich tegenwoordig serieus wapenen tegen supportersgeweld. In Spakenburg en Katwijk weten ze er alles van. De gemeente Veenendaal zet zich schrap voor de derby van morgen tussen GVVV en DOVO.

Een voetbalwedstrijd waarbij de veiligheidsmaatregelen niet bepaald kinderachtig zijn: alle fans moeten zich vooraf registreren, ze worden gefouilleerd, er mag tot 17.00 uur geen alcohol worden gedronken, en de supportersgroepen worden strikt van elkaar gescheiden. Plus, het gemeentebestuur liet weten dat er een peloton van de mobiele eenheid paraat staat om eventuele ongeregeldheden de kop in te drukken, zo meldde het AD.

Dat pakket aan voorzorgsmaatregelen leest als een risicowedstrijd op het hoogste niveau, maar het gaat in dit geval toch echt om een amateurwedstrijd: GVVV en DOVO trappen morgen om 14.30 uur af voor de lokale Veenendaalse derby.

Voetbalfeest

Volgens GVVV-woordvoerder Youri van Doorn is 'de nadruk die op dat peloton van de mobiele eenheid ligt' in de landelijke krant wat overdreven. "Dat schetst een beeld alsof wij een uitbarsting van geweld verwachten, en dat de ME op de hoek staat te wachten om in te grijpen. Maar we hebben helemaal geen aanleiding om te denken dat er relletjes of opstootjes zullen zijn. We doen er met elkaar juist alles aan om er een voetbalfeest van te maken."

Dat de Veenendaalse burgemeester Kats de ME kan oproepen, is volgens Van Doorn helemaal niet zo bijzonder. "Die bevoegdheid hebben burgemeesters altijd tot hun beschikking, ook bij andere evenementen. Op de achtergrond is dat een mogelijkheid, voor áls er iets gebeurt, maar dat betekent nog niet dat er onrust verwacht wordt."

'Oud-agenten
Lees ook:
'Oud-agenten naar risicoduels amateurvoetbal'

Wel erkent Van Doorn dat de wedstrijd van morgen onder spanning staat. De clubs, die in de top van het amateurvoetbal spelen, delen een rivaliteit die al tientallen jaren duurt. Op sportpark Panhuis worden ze slechts gescheiden door een smalle weg. Bovendien wordt de derby voor het eerst in twaalf jaar uitgevochten (GVVV speelde in die periode een niveautje hoger, maar degradeerde afgelopen seizoen).

Daarbij komt dat de koppositie in de derde divisie op het spel staat. De blauw-witten van GVVV voeren de ranglijst aan, de rood-witten van DOVO staan tweede op 1 punt achter, en kunnen de koppositie bij winst dus overnemen.

Gezonde rivaliteit

Toch is er volgens hem sprake van 'gezonde rivaliteit'. "Negen van de tien keer gaat het goed, hoor. Je daagt elkaar een beetje uit natuurlijk, dat hoort erbij. Dat gaat in de regel niet verder dan een dolletje. Maar, oké, heel af en toe is er een klein groepje supporters dat verder gaat."

In het verleden 'zijn weleens wat dingetjes gebeurd', geeft hij aan. "Maar we moeten dat zeker niet te groot maken. We hebben het altijd zelf, beide clubs met elkaar dus, kunnen oplossen."

Zo was er twee jaar geleden wat duw- en trekwerk tussen supporters. Maar het zijn niet alleen supporters die in hun rivaliteit soms een grens over gaan. In december 2019, toen beide clubs het tegen elkaar opnamen tijdens een zaalvoetbaltoernooi, ontaardde dat in een vechtpartijtje en werd de wedstrijd gestaakt. Beelden hiervan zijn op YouTube terug te vinden (vanaf 13 minuten). En eerder, in 2010, was er (eveneens in de zaal) ook een klein opstootje tussen spelers:

Voor het alcoholverbod toont de GVVV'er vanwege de sterke rivaliteit meer begrip: "Een droogleging uit voorzorg komt vaker voor bij wedstrijden waar extra spanning op staat. Jammer, maar begrijpelijk. De laatste keer was in de zomer, toen we een promotie-degradatiewedstrijd speelden tegen Kozakken Boys."

Bedreigingen

Ook hebben de clubs, om de groepen supporters gescheiden te houden, besloten dat de kantine van DOVO een uur eerder dichtgaat dan die van GVVV.

Een andere beruchte rivaliteit is die tussen Spakenburg en IJsselmeervogels, beide uit Spakenburg. Net als de clubs in Veenendaal, liggen de complexen op een steenworp afstand van elkaar. Fans van de clubs krijgen het geregeld met elkaar aan de stok. In maart van dit jaar raakte minstens één persoon gewond toen er bierflesjes gevuld met vuurwerk werden gegooid. In diezelfde maand schrapte een speler zijn transfer van Spakenburg naar IJsselmeervogels omdat hij en familieleden bedreigd werden.

Dekker
Lees ook:
Dekker toch niet van Spakenburg naar IJsselmeervogels na bedreigingen

En in Katwijk kwam het in april - niet bepaald voor het eerst - opnieuw tot rellen tussen supporters van Rijnsburgse Boys en Quick Boys. Zeker tien kinderen raakten gewond toen hooligans elkaar over en weer bekogelden met vuurwerk.

De burgemeester van Katwijk gaf daarna aan dat hij extra bevoegdheden nodig heeft om het geweld in het amateurvoetbal te stoppen. Hij wil dat de noodmaatregelen die afgekondigd kunnen worden bij profsport, ook in de amateurdivisies ingesteld kunnen worden.

Onderzoek supportersgeweld KNVB

Een burgemeester kan hooligans nu wel een gebiedsverbod opleggen, maar een stadionverbod zoals in het profvoetbal kan bij de amateurs niet. Wel heeft Katwijk een verbod van twee jaar ingesteld op uitsupporters tijdens de derby's.

Geweld tussen supportersgroepen staat ook nadrukkelijk op de agenda van voetbalbond KNVB, zegt woordvoerder Jaap Paulsen. "We presenteren half oktober een onderzoeksrapport over supportersgeweld. Helaas kan ik nu nog niet op de resultaten vooruitlopen. Maar het onderwerp heeft absoluut onze aandacht."

Tien
Lees ook:
Tien kinderen gewond door fakkels bij amateurwedstrijd: 'Ontzettend gevaarlijk'

In het verleden gaf de politie hierover rapporten uit, geeft Paulsen aan. "Maar die zijn daarmee gestopt. Wij hebben nu zelf het initiatief genomen, daarom zal dit het eerste rapport zijn van onszelf."

Stadionverboden en vuurwerk

Het instellen van een stadionverbod, zoals de burgemeester van Katwijk voorstelde, 'wordt bekeken', zegt de KNVB-woordvoerder, maar de vraag is of het praktisch uitvoerbaar is. "Je moet daarvoor geschikte camerasystemen installeren voor de opsporing van supporters die zich misdragen, maar dat zijn erg kostbare dingen. Dat vraagt echt een investering van de clubs zelf."

Wel wil hij een klein tipje van de sluier oplichten: "Je ziet dat er bij amateurwedstrijden behoorlijk veel vuurwerk wordt afgestoken tegenwoordig. Misschien wel in toenemende mate. Dat is verboden, zeker in stadions, dus we kijken er goed naar hoe we dat kunnen aanpakken."

Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester Utrecht over wangedrag na voetbalwedstrijd: 'Dit geweld moet stoppen'