Ga naar de inhoud
Bouw ligt al 20 jaar stil

Wordt kasteel Almere eindelijk afgebouwd? Ruïne gekocht door Rabobank

De bouw van het kasteel startte in 2000 maar werd in 2002 stilgelegd, waarna het bouwwerk is verworden tot een hedendaagse ruïne. Beeld © ANP

Automobilisten langs de A6 bij Almere hebben het zich vast weleens afgevraagd: het kasteel dat daar tussen de bossen te zien is, wordt dat ooit nog afgebouwd? De bouw werd in 2002 stilgelegd en sindsdien gebeurde er helemaal niets. Het werd een ruïne, langzaam opgenomen in de natuur. Maar er is nieuws: het kasteel is verkocht. Komt het dan toch nog goed?

BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, onderdeel van de Rabobank, heeft de ruïne gekocht van Gravin B.V., meldt Omroep Flevoland.

De gebiedsontwikkelaar wil ongeveer 850 woningen op het terrein realiseren, zowel in als rond het kasteel. De gemeente moet daar nog wel toestemming voor geven door het bestemmingsplan te wijzigen, anders kan de Rabobank alsnog afzien van de koop. 

De vraag is of de gemeente inderdaad bereid is om het bestemmingsplan te wijzigen. Eerder was daar nog geen meerderheid voor in de raad.

Slotgracht en fonteinen

Het kasteel was eind jaren 90 een idee van een wethouder. De gedachte was dat het een bouwwerk met torens moest worden, met een slotgracht, fonteinen en een doolhof. Het moest onder andere een trouwlocatie worden. Ook moesten er een restaurant en een hotel in komen.

Uniek
Lees ook:
Uniek kijkje in kasteel van Almere

De bouw van het kasteel startte in 2000. Twee jaar later werd de bouw stilgelegd vanwege financiële problemen. Gravin BV kocht de ruïne in 2005, ook toen met de gedachte om op het terrein woningen neer te zetten.

Als de gemeente Almere nu wel akkoord gaat met het nieuwe bestemmingsplan, dan kan het snel gaan. De ontwikkelaar verwacht eind 2024 al met de bouw te kunnen starten.