Ga naar de inhoud
Snus

Criminelen delen verslavende snus uit aan kinderen, politie Amsterdam waarschuwt

Snus wordt onder de bovenlip gestopt, waardoor het bijna niet opvalt. Beeld © AFP

"Durf nee te zeggen tegen snus." Dat is de waarschuwing die die politie Amsterdam aan kinderen doet in een YouTubefilmpje. Kinderen op de basis- en middelbare school zouden worden benaderd door criminelen met gratis snus met als doel ze de criminele wereld in te lokken.

De nicotinezakjes zijn zeer verslavend en vormen een steeds groter wordend probleem onder kinderen, zegt de politie. De nicotinezakjes, ook wel snus genoemd, zijn illegaal in de EU met uitzondering van Zweden waar het vandaan komt. 

De Amsterdamse politie krijgt signalen dat schoolkinderen snus gratis krijgen aangeboden. In ruil daarvoor zouden de kinderen criminele klusjes moeten doen. De politie probeert via een filmpje op YouTube kinderen hiervoor te waarschuwen en als ze benaderd worden dit door te geven aan bijvoorbeeld leraren en ouders.

Verslavend

Snus, afkomstig uit Zweden, is tabak in een tablet of zakje dat onder de bovenlip wordt gestopt. Gebruikers krijgen vervolgens een sterke hoeveelheid nicotine binnen via hun slijmvlies en speeksel. Kinderen vinden de zakjes er leuk uitzien, waardoor het volgens de politie aantrekkelijk is om te gebruiken. Het spul is erg verslavend. "Na het gebruik van drie zakjes kun je al verslaafd raken", vertelt een agent in het filmpje.

Zelf dealen

De politie hoort van jonge kinderen, uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en uit de eerste klas van de middelbare school, dat ze op school worden benaderd om snus te gebruiken. Door kinderen verslaafd te maken aan het middel, willen criminelen hen inzetten voor diverse klusjes, bijvoorbeeld om zelf snus te dealen. Volgens de politie worden kinderen zo langzaam de criminaliteit in getrokken.

Naast de kans op verslaving heeft het gebruik ook lichamelijke gevolgen. Hartkloppingen en een hoge bloeddruk zijn de ernstige gevolgen die het Trimbos-instituut meldt. Door de sterke hoeveelheid zijn de zakjes nicotine illegaal in Nederland. Ze worden vooral via social media verhandeld.

Kinderen
Lees ook:
Kinderen aan de nicotinezakjes: 'Opstapje richting verslaving'