Ga naar de inhoud
Vanaf 14 november

Efteling wordt grotendeels rookvrij, maar nog niet alle pretparken volgen

Beeld © ANP

Een sigaret opsteken kan vanaf 14 november bijna nergens meer in de Efteling. Roken mag dan alleen nog in één van de tien aangewezen zones. Het park sluit zich aan bij een lange lijst attractie- en dierenparken die al eerder grotendeels rookvrij werden. Gaat de rest ook volgen?

Waar veel dierentuinen en pretparken de afgelopen jaren al overgingen op een rookverbod in het hele park, bleef het in de Efteling bij een verbod in attracties en wachtrijen. Ook was er een ontmoedigingsbeleid met rookzones in het Sprookjesbos. Nu sluit het park zich dan toch aan bij het initiatief Rookvrije Generatie.

"We vinden het belangrijk dat we een veilige en gezonde plek zijn voor iedereen. We zijn een familiepark en er komen heel veel kinderen. Die willen we niet confronteren met rokende mensen, we krijgen daar ook klachten over binnen", legt een woordvoerder van de Efteling uit aan RTL Nieuws.

Rokers niet uitsluiten

Daarom kiest de Efteling ervoor om het rookbeleid strenger aan te pakken. Er komen tien rookzones verspreid over het park. Daarbuiten is roken verboden. "We denken dat dit een goede oplossing is voor rokende mensen. We willen rokers niet uitsluiten en toegankelijk zijn voor iedereen."

In 2019 gaf de Efteling nog aan roken niet te willen verbieden, zolang gasten er geen hinder van ondervonden. Dat is inmiddels anders. "Het is een thema dat altijd al heeft gespeeld. We zijn er anders over gaan denken: is dit de juiste wijze voor een familiepark?" legt de woordvoerder uit.

Handhaving

"Er zullen mensen zijn die het er niet mee eens zijn, maar wij denken dat dit past bij de Efteling", vervolgt de woordvoerder. Hij heeft dan ook vertrouwen in de handhaving.

"Medewerkers en beveiliging gaan gasten erop aanspreken zodra ze zien dat er nog gerookt wordt en vragen of ze naar de rookplekken willen gaan. Het is afwachten hoe dat gaat lopen, maar ik ga er vanuit dat het goed gaat komen."

NS
Lees ook:
NS stopt met verkoop tabak, in oktober alle stations rookvrij

De afgelopen jaren kozen veel dagattracties al voor een rookverbod, waaronder Sprookjeswonderland Enkhuizen, Julianatoren, Avonturenpark Hellendoorn, Familiepark Drievliet en Attractiepark Slagharen. En ook in dierenparken Wildlands Adventure Zoo Emmen, Burgers Zoo', Artis, Apenheul en Dierenpark Amersfoort mag je niet roken.

"Alle bedrijven zijn heel bewust van het onderwerp", zegt Kees Klesman van branchevereniging Club van Elf daarover. "De beweging is heel duidelijk. De Efteling neemt een stap in de beweging die al gaande is. We vinden het fantastisch dat de Efteling het heeft kunnen realiseren."

Wel roken in Blijdorp en Duinrell

In vergelijking met andere pretparken lijkt de Efteling misschien rijkelijk laat met het verbod, maar het is zeker niet de laatste. Zo is roken nog toegestaan in Diergaarde Blijdorp, met uitzondering van speeltuinen, wachtrijen, terrassen en in gebouwen. En ook in attractiepark Duinrell geldt zo'n verbod in overdekte ruimtes en wachtrijen en attracties, maar in de rest van het park kun je gewoon een sigaret opsteken.

Aantal
Lees ook:
Aantal rookvrije sportclubs in één jaar ruim verdubbeld

Dit geldt ook voor Walibi Holland. Daar is de kinderzone Walibi Playland twee jaar geleden wel rookvrij gemaakt. "En het mag niet in de wachtrijen en attracties", zegt een woordvoerder. "Er zijn verder op het park geen rookzones." Of er een afweging wordt gemaakt voor de rest van het park, kan de woordvoerder niet zeggen.

Feedback van gasten

Attractiepark Toverland in Sevenum geeft wel aan met het thema bezig te zijn. Op dit moment geldt in het pretpark geen rookverbod, behalve in het overdekte gedeelte en ook hier in wachtrijen en attracties. Gasten geven soms feedback over het rookbeleid. "Die ondervinden er soms last van. Maar er blijft natuurlijk ook een groep gasten die het geen probleem vindt", zegt de woordvoerder.

"Met oog op de toekomst kijken we er wel naar of het beleid nog steeds passend is", aldus de woordvoerder. "Het is te vroeg om daar iets over te zeggen." En speelt het besluit van een marktleider als de Efteling daar een rol in? "We kijken met interesse naar de ontwikkelingen die bij onze concullega's plaatsvinden."

Bekijk ook: Waarom de meest dodelijke drug nog steeds legaal is

04:08
Tabak is ongeveer net zo verslavend als heroïne en cocaïne. Jaarlijks sterven in Nederland bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.