Ga naar de inhoud
'Poetin wil gaskraan dicht'

Dit bedrijf kan gesaboteerde gasleiding repareren: 'Poetin wil dit waarschijnlijk niet'

Een pijplijnreparatie van het bedrijf in Indonesië. Beeld © DCN Diving

Een Nederlands bedrijf kan de kapotte Russische gasleiding die naar Europa gaat repareren. Het is een van de drie bedrijven wereldwijd die deze expertise in huis heeft. Maar de vraag is: laat Poetin het toe dat de leiding wordt gemaakt? 'Waarschijnlijk niet.'

"We plaatsen een droge ruimte, een soort box, over de leidingen heen. Duikers kunnen vervolgens in de zee afdalen naar 80 meter en in een droge ruimte lassen", vertelde Wim Vriens gisteren bij Jinek. Hij is operationeel directeur van DCN Diving, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in onder meer de olie- en gasindustrie op zee.

Vriens legt de techniek uit: "Vergelijk het met een leeg glas dat je op zijn kop houdt en onder water brengt, dan blijft er lucht onder zitten." De cabine is een enorme luchttank die na de reparatie weer volstroomt met water. In deze video zie je hoe dat werkt:

Nord Stream repareren? Dit bedrijf wacht op een belletje

01:24

'Poetin wil de gaskraan dicht'

Het bedrijf van Vriens kán de leiding dus repareren, de grote vraag is: laat Poetin dit toe? Ron Keller, voormalig ambassadeur in Oekraïne en Rusland, denkt van niet. "Waarschijnlijk gaat dit niet gebeuren. Poetin wil de gaskraan dichtdraaien. Het is mijn inschatting dat het juist niet wordt gerepareerd."

Zoektocht
Lees ook:
Zoektocht naar 'saboteurs' Nord Stream in volle gang: 'Vooral onderzeeërs geschikt'

Wat is er gebeurd?

Er zijn vier explosies waargenomen van de Nord Stream-pijpleidingen, belangrijke gasleidingen die van Rusland naar Duitsland lopen. Een woordvoerder van de Zweedse kustwacht zegt dat twee van de vier lekken zijn aangetroffen in de zogenoemde economische zone van Zweden. De andere twee werden gevonden in de Deense economische zone. Bij de pijpleidingen zijn maandag explosies gemeten.

Volgens Denemarken en Zweden deden de explosies zich buiten hun territoriale wateren voor. Het zou gaan om sabotage. Het vermoeden is dat Rusland daarvoor verantwoordelijk is. Rusland ontkent de beschuldigingen: de Russische ambassade in de Verenigde Staten zegt juist dat begin deze week Amerikaanse oorlogsschepen zijn waargenomen in de buurt van de pijpleidingen. Momenteel wordt onderzocht hoe de aanslag is gepleegd. 

Terwijl alle experts wijzen op het gevaar als dit niet gebeurt. Keller: "Het moet zo snel mogelijk afgedicht worden, zodat er geen gas meer uit de leiding komt."

Maar het dichtmaken van de leidingen is niet eenvoudig. Er zijn meerdere belanghebbenden, zoals Rusland, waar de leiding begint, en Duitsland, waar de leiding naartoe loopt. Daarnaast is er nog Gazprom, het bedrijf dat het gas erdoorheen pompt.

Ook andere landen hebben miljarden uitgegeven aan deze pijpleiding. Deze landen zouden het gat in de leidingen ook kunnen laten repareren, maar de veiligheid tijdens de reparatie zal gegarandeerd moeten worden door Rusland. Er zal geen schip varen als er nog gas door de leiding stroomt, dat is te gevaarlijk.

'Levert groot gevaar op'

Experts zeggen dat het dichten van de gaten redelijk snel moet gebeuren. Het gas dat nog in de leiding zat, stroomt er nu uit. Daarna vult de leiding zich met zeewater. De binnenkant van de leiding kan hierdoor gaan roesten. Als de leiding later weer in gebruikt wordt genomen, komen die roestdeeltjes via verschillende leidingen naar alle huishoudens.

"Poetin is niet onder de indruk van sancties", vertelt Keller. "Maar de escalatie begint voor Europa en voor de hele wereld een groot gevaar op te leveren."

Bekijk ook: Vitale infrastructuur op zee is kwetsbaar

02:26
'Een volgende aanslag is een kwestie van tijd'