Ga naar de inhoud
Tegemoetkoming

Mogelijk eenmalig 15.000 euro voor zorgpersoneel met post-covid

Archieffoto. Beeld © ANP

Zorgpersoneel dat al langer dan twee jaar met langdurige Covid-klachten kampt, krijgt mogelijk eenmalig 15.000 euro van de overheid. Het gaat om medewerkers die in de eerste golf corona kregen bij de behandeling van Covid-patiënten.

Minister Conny Helder (VWS) heeft de Raad van State gevraagd om een oordeel te geven over de hoogte van deze voorgestelde tegemoetkoming. Vakbonden CNV en FNV noemen het voorstel 'te laat en te weinig', zo laten ze weten in een reactie.

Keert
Lees ook:
Keert coronatoegangsbewijs wel of niet terug? Kabinet is verdeeld

Ook wil de minister weten of de groep zorgmedewerkers aan wie VWS het geld wil geven, juridisch afdoende is afgebakend. Het zijn zorgmedewerkers die van maart tot en met juni 2020 directe zorg hebben verleend aan coronapatiënten en/of daar nauw bij betrokken waren, zelf ziek zijn geworden en vanwege langdurige klachten minder of niet meer kunnen werken. Ambulanceverpleegkundige Mariska is mogelijk één van hen:

Zorgwerker Mariska dreigt door long covid arbeidsongeschikt te worden

02:07
Honderden zorgmedewerkers dreigen arbeidsongeschikt te raken als gevolg van langdurige covid.

"Ik vind het schrijnend dat sommige zorgmedewerkers die tijdens de eerste golf klaarstonden om voor Covid-patiënten te zorgen, nu ernstige gevolgen ondervinden van langdurige post-Covid klachten", licht Helder toe. Deze zomer heeft het kabinet verkend of het iets kan doen voor deze specifieke groep. Het voorstel, dat vandaag naar de Raad van State is gestuurd, is bedoeld als erkenning van het leed dat deze zorgmedewerkers ondervinden, benadrukt de minister. Ze wil nog wel weten of er gevaar dreigt voor precedentwerking.

"De juridische weging van de Raad van State kan aanleiding zijn om het voorstel aan te passen", zegt de minister. Gezien de 'urgentie' om snel een besluit te nemen over compensatie vanuit de Tweede Kamer en de samenleving, hoopt ze zo snel mogelijk een advies van de Raad te ontvangen.

Klap in gezicht

CNV en FNV vinden dat als er een tegemoetkoming komt voor zorgmedewerkers met langdurige Covid-klachten, dat die royaal en snel moet zijn. Het voorstel is geen van beide, stellen ze. "Weer een klap in het gezicht van mensen die tijdens de pandemie in de vuurlinie stonden." Verder vinden de bonden het 'beschamend' dat de minister slachtoffers 'weer laat wachten op zekerheid', omdat ze verwachten dat het advies van de Raad van State maanden in beslag zal nemen.

Vakbonden
Lees ook:
Vakbonden mogelijk naar rechter om zorgpersoneel met post-covid

Eerder deze maand lieten de bonden weten naar de rechter te stappen om een schadevergoeding af te dwingen voor de zorgmedewerkers met langdurige Covid. Ze gaan bekijken of de plannen van VWS consequenties hebben voor die rechtszaak.