Ga naar de inhoud
Opleving virus

Forse kritiek op kabinet: we zijn niet voorbereid op nieuwe coronacrisis

Minister Micky Adriaansens (l) van Economische Zaken en Klimaat en Minister Ernst Kuipers (r) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld © ANP

De samenleving is onvoldoende voorbereid op een forse opleving van corona, en dat ligt voor een belangrijk deel aan het kabinet. Daar komt de breed gedeelde kritiek van de Tweede Kamer, zowel oppositie als coalitie, op neer.

"Er moet meer gebeuren", vindt CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Het kabinet moet meer verantwoordelijkheid nemen en de regie meer naar zich toetrekken, zei ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld.

Virus grijpt om zich heen

De VVD wil op korte termijn plannen van het kabinet zien als het coronavirus weer hevig om zich heen grijpt. Voor zware scenario's liggen er nog geen plannen, constateerde VVD-Kamerlid Harry Bevers. "We zijn niet klaar voor een crisissituatie", zei ook PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken.

Het kabinet moet daarnaast meer actie ondernemen om de vaccinatiebereidheid onder Nederlanders te verhogen en daarbij extra aandacht besteden aan moeilijk bereikbare groepen, vinden veel fracties.

Mensen
Lees ook:
Mensen willen herhaalprik vooral bij nieuwe coronavariant

Belangrijke keuzes - wie krijgt straks voorrang in het ziekenhuis - worden vooruitgeschoven, vindt het CDA. De 29 sectorplannen zijn zo verschillend dat het straks voor Nederlanders volstrekt onduidelijk is wanneer en welke regels gaan gelden in de horeca, winkels, bij kappers en op sportscholen, vinden onder meer PvdA en GroenLinks.

Lakse houding zorgpersoneel

Veel kritiek is er op de lakse houding van het kabinet als het gaat om de compensatie van verplegend personeel dat bij de behandeling van coronapatiënten zelf ziek is geworden, en nog steeds last heeft van langdurige klachten. "Het is beschamend dat we voor deze groep mensen nog steeds geen oplossing hebben", vindt Wieke Paulusma (D66). Ze wil dat minister Conny Helder (Langdurige Zorg) 'meer urgentie en meer daadkracht' toont. De SP vindt dat de compensatiegroep moet worden uitgebreid.

Helder heeft vandaag de Raad van State om advies gevraagd over een financiële tegemoetkoming van eenmalig 15.000 euro voor zorgpersoneel met post-covid, dat tijdens de eerst golf (maart tot en met juni 2020) in de frontlinie stond en ziek is geworden.

De (her)invoering van het coronatoegangsbewijs blijft een politieke splijtzwam, ook binnen de coalitie. CDA wil die nooit meer, de VVD juist wel.

Bekijk ook: Op sommige plekken in de wereld is nog geen prik uitgedeeld

03:48
Waarom het (nog) niet lukt de hele wereld tegen corona te vaccineren