Ga naar de inhoud
Harde wind

Monsterorkaan tijdens je vakantie, Limburger Fouad is niet bang (zegt-ie)

Fouad bezoekt pretparken in Florida, voorlopig zit-ie op z'n hotelkamer. Beeld © EIGEN FOTO

Hij had zijn kostbare vakantiedagen het liefst anders ingevuld. De 30-jarige Fouad uit Venlo zit al bijna een dag opgesloten in zijn hotel in Orlando (Florida) en blijft daar voorlopig ook nog wel. Het gaat buiten nu al behoorlijk tekeer en met orkaan Ian op komst wordt dat de komende uren alleen nog maar erger. "Echt onveilig heb ik me nog niet gevoeld, maar ik heb ook geen idee wat ons te wachten staat."

Uit voorzorg worden al wat zandzakken geplaatst bij het hotel waar Fouad verblijft. Het regent flink en de wind gaat behoorlijk tekeer. Naar verwacht komt orkaan Ian om 20.00 uur (lokale tijd) aan land, dat is 2.00 uur Nederlandse tijd. Het zwaartepunt is morgenochtend lokale tijd.

Hoewel hij zich geen grote zorgen maakt, heeft Fouad wel voorbereidingen getroffen. Op aanraden van de reisleiding heeft hij zijn apparaten alvast opgeladen voor het geval de stroom uitvalt en boodschappen gedaan voor de komende twee dagen. "Vooral chips en koekjes. Die waren in de supermarkt nog redelijk op voorraad. Er is hier de afgelopen dagen al flink gehamsterd, vooral mineraalwater was erg lastig te krijgen. We worden geadviseerd het bad vol te laten lopen zodat we niet zonder water komen te zitten."

Orkaan
Lees ook:
Orkaan Ian koerst richting Florida terwijl heel Cuba zonder stroom zit

Vrijdag is naar verwacht alles weer normaal. Gelukkig maar, want Fouad heeft nog precies een week vakantie en een hoop plannen. "We zijn hier voor de Disneyparken. Het was qua tijd al behoorlijk krap en doordat er nu twee dagen wegvallen wordt het zelfs nog krapper. Thema-avonden die we vandaag en morgen hadden gepland, proberen we te verzetten naar vrijdag en zaterdag. En we willen ook nog naar twee andere pretparken."

Vierde categorie

"In het hotel zijn we gelukkig veilig. Ook de lokale bevolking zoekt zijn toevlucht hier. We worden goed voorbereid, want zoiets kennen we natuurlijk niet in Nederland, maar ik had dit liever niet meegemaakt."

Ian is een orkaan van de vierde categorie, zegt meteoroloog Marjon de Hond van Buienradar. "Dat is een orkaan met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Behoorlijk verwoestend dus met een heleboel wind en regen. Als Ian eenmaal boven land is, zwakt-ie af tot categorie één en daarna tot een tropische storm."

Orkaan
Lees ook:
Orkaan Ian houdt huis: heel Cuba zonder stroom, inwoners radeloos

Bij een 'zeer zware storm' in Nederland worden bij windkracht 11 snelheden gehaald tot 115 kilometer per uur. "Dan word je ook al van je fiets geblazen", zegt De Hond. "Tegen snelheden van 250 kilometer per uur valt niets te beginnen. Het is binnenblijven of vertrekken."

60 centimeter regen

Ook de regenval is enorm. In het midden en oosten van de staat Florida kan lokaal tot 60 centimeter regen vallen. 60 centimeter. Dat zijn zestig emmers water op een vierkante meter.

Een geluk bij een ongeluk is dat Ian vermoedelijk niet aan land gaat in de uiterst dichtbevolkte regio van de metropool Tampa, maar zuidelijker in de streek van Sarasota. In het westen van Cuba heeft Ian afgelopen nacht behoorlijk huisgehouden:

Bekijk ook: Ian raasde al eerder over Cuba

01:14
Afgewaaide daken, onbegaanbare wegen én het hele land zonder stroom: in Cuba is veel schade aangericht.