Ga naar de inhoud
Wordt nog erger

Meer en langere files op de snelwegen dan voor corona

Ochtendspits op de ring Rotterdam.

De Nederlandse snelwegen zijn drukker dan ze ooit waren voor de coronacrisis. Deze maand was de filedruk enkele procenten hoger dan in september 2019. "En dan moeten de drukste maanden, oktober en november, nog komen", zegt Edwin Gerritsen van de ANWB.

Het is vooral druk op de dinsdagen en donderdagen ziet de verkeersdienst. "We zijn door corona meer gaan thuiswerken en dat doen we nog steeds. Maar blijkbaar hebben we massaal de dinsdag en donderdag uitgekozen om wel naar kantoor te gaan", zegt Gerritsen.

'Waar we waren gebleven'

Dat het drukker is op de wegen dan het in 2019 was, is opvallend. "Dat was al een heel erg druk jaar. We zijn gewoon weer verdergegaan met waar we voor corona waren gebleven." 

Pas
Lees ook:
Pas na de file naar kantoor: zo spreiden we straks de drukte op de weg

Een verklaring hebben ze niet. Opvallend veel werkzaamheden of extreme weersomstandigheden waren er in elk geval niet. Mogelijk hebben de problemen bij de NS een rol gespeeld, maar daarover heeft de ANWB geen gegevens. "Het zou natuurlijk kunnen dat meer mensen dan de auto pakken. Als je een auto voor de deur hebt staan, dan gebruik je hem toch." 

Verschoven werktijden

Een ander opvallend gegeven is dat niet alleen de ochtend- en avondspits drukker zijn geworden. Juist in de uren daartussen is het aantal files veel langer geworden. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat veel mensen die geregeld in de file staan hun werktijden hebben verschoven.  

Drukste
Lees ook:
Drukste ochtendspits van het jaar, meer dan 900 kilometer file

Gisteren was vooralsnog de drukste ochtendspits van het jaar met meer dan 900 kilometer file. Dat zijn filelengtes die we tot enkele jaren geleden alleen kenden van dagen met extreme weersomstandigheden zoals sneeuwval of onverwachte dichte mist. Gisteren was er daarvan geen sprake. Het was nat en koud, maar dat valt in de Nederlandse herfst moeilijk als extreem weer te betitelen.

Gerritsen verwacht dan ook dat het de komende maanden geregeld nóg drukker zal zijn. "We hebben het drukste nog niet gehad."

Bekijk ook: Blijf je deels thuiswerken? Dat levert vooral je baas geld op

03:36