Ga naar de inhoud
Alblasserdam

Proces schutter zorgboerderij uitgesteld, getuigen bang voor wraak

Vlak na het drama werden bloemen bij de zorgboerderij neergelegd. Beeld © ANP

John S., de verdachte van de dodelijke schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam, komt pas begin volgend jaar voor de rechter. Het onderzoek in het Pieter Baan Centrum naar S. is niet op tijd klaar. 

Dat zei het Openbaar Ministerie bij een tussentijdse zitting in de Dordtse rechtbank. Aanvankelijk zou het proces eind dit jaar plaatsvinden. 

S. schoot op 6 mei op de zorgboerderij een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje dood. Een 20-jarige vrouw en 12-jarige jongen werden geraakt, maar bleven in leven. Na de daad belde S. zelf naar 112.

Schoenmaker doodgeschoten

Twee dagen ervoor schoot S. al een 60-jarige schoenmaker in Vlissingen dood. In een mail aan RTL Boulevard schreef S. dat hij de Zeeuw in een homochatroom ontmoette en hem vermoordde om zijn wapen te testen.

Beelden van diens ontzielde lichaam stuurde S. naar een ex-vriendin, met wie hij in 2017 als cliënt van de zorgboerderij een relatie had aangeknoopt. Omdat het ging om een nog minderjarig meisje, werd de verdachte daar destijds weggestuurd.

Verdachte
Lees ook
Verdachte drama zorgboerderij Alblasserdam stuurde vooraf dreigende foto's naar ex

Klopjacht

De politie startte een klopjacht op S., die na de liquidatie in Vlissingen onder meer in een hotel in Papendrecht verbleef. Dat lag precies tussen de woning van de ex-vriendin en de zorgboerderij in.

Toen S. naar de boerderij ging, zette hij zijn mobiele telefoon aan en kon de politie hem traceren. "Daar is direct actie op ondernomen, maar helaas was het te laat", zei de officier van justitie eerder.

Verdachte
Lees ook
Verdachte schutter zorgboerderij mailt RTL Boulevard: 'Al jaren oorlog in mijn hoofd'

Daad uit woede

Vijftien mensen waren ooggetuige van de schietpartij. Zij zullen bij de rechtszaak claims indienen wegens ‘shockschade’, net als nabestaanden van andere slachtoffers.

Volgens de officier van justitie zijn de ooggetuigen bang dat hun namen en adresgegevens bij de schutter bekend worden. "Het lijkt een daad uit woede op iemand te zijn geweest. Deze mensen zijn bang dat zijn boosheid zich op hen gaat richten. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen", sprak de officier hun wens om anonimiteit uit.

Lotte
Lees ook
Lotte kampt met flashbacks na drama Alblasserdam, Saskia kwam voor haar in actie

'Belangrijkste is waaromvraag'

De aanklager stelde verder dat de 'belangrijkste vraag' in het proces niet wordt of S. de slachtoffers op zijn geweten heeft. "Dat is evident. Het belangrijkste is de waaromvraag, waarom doet iemand zoiets?"

De volgende tussentijdse zitting is op 20 december. S. is daar, net als vandaag, niet bij aanwezig. Het inhoudelijke proces zal hij waarschijnlijk wel bijwonen. "We willen hem zien", zei een nabestaande.

Bekijk ook - Indrukwekkend afscheid van slachtoffer schietpartij zorgboerderij: 'Heel het dorp is hierbij betrokken'

01:29
Het was stil in Alblasserdam tijdens de uitvaart van Nathalie. "Zoveel mensen die dood zijn. Je voelt de pijn."