Ga naar de inhoud
Fruitbedrijf De Groot

Henri's huis brandde af door afpersingszaak fruitbedrijf: 'Hoe kon dit gebeuren?'

Henri Seepers gisteravond aan tafel bij Jinek. Beeld © RTL Nieuws

Henri Seepers werd het slachtoffer van de ongekende afpersingszaak rondom het Gelderse fruitbedrijf De Groot. Gisteren kreeg de hoofdverdachte in die zaak ruim 19 jaar celstraf. Voor Seepers is de zaak daarmee nog niet afgehandeld. 'Hoe kon dit gebeuren?'

Henri Seepers was een ex-medewerker van het fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel. Gisteravond schoof hij, na een uitspraak van de rechter in Arnhem, aan bij Jinek om zijn verhaal te vertellen. Hij was zichtbaar geëmotioneerd door de gebeurtenissen.

Gedreigd met liquidatie

Sinds 2019, toen medewerkers van De Groot voor de derde keer in een paar jaar tijd cocaïne tussen het fruit vonden en daarom de politie belden, werden de eigenaren van het fruitbedrijf afgeperst. Er werd gedreigd een medewerker te liquideren als er geen geld op tafel kwam.

Bijna
Lees ook:
Bijna 20 jaar cel voor hoofddader afpersing fruitbedrijf Hedel

De politie startte een onderzoek, maar een blunder van het Openbaar Ministerie zorgde voor enorme problemen. Een adressenlijst met namen van (ex-)medewerkers van het bedrijf werd per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. In 2020 en 2021 werden dertien aanslagen gepleegd, waaronder negen pogingen tot moord.

Noodwoning

Een van de aanslagen trof het huis van Seepers. Dat brandde volledig af. Hij woont daardoor nog altijd in een noodwoning en sliep uit angst lange tijd altijd met kleren aan, om bij geval van een nieuwe brand snel te kunnen vluchten. Bekijk hier wat hij er aan tafel bij Jinek over vertelde gisteravond:

In een afpersingszaak werd Henri's huis in brand gestoken

04:05
Henri Seepers en zijn broer werden als ex-werknemers van de fruithandel ook slachtoffer in de zaak. Criminelen staken hun huis in brand.

Hoewel de hoofdverdachte, Ali G. dus voor lange tijd achter de tralies moet, heeft Seepers nog één prangende vraag. "Hoe kon dit gebeuren?" Die vraag stelde hij ook aan een officier van justitie, die daarop antwoordde: "Ik begrijp dat je een zondebok zoekt, maar wij konden hier niets aan doen." Daarna schiet Seepers vol. 

'Ongekende terreurcampagne'

De rechter in Arnhem sprak gisteren van een 'ongekende terreurcampagne' en legde daarom de zware straf op. Justitie wilde ruim 26 jaar cel voor G.

'Hoofdverdachte
Lees ook:
'Hoofdverdachte aanslagen Gelderse fruithandel handelde vanuit cel'