Ga naar de inhoud
'Eens deeltijd, altijd deeltijd'

Onderzoek: vrouwen gaan door kind minder werken en blijven dat doen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

'Eens deeltijd, altijd deeltijd.' Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag. De overheid zou zich meer moeten richten op moeders met oudere en zelfstandigere kinderen in de zoektocht naar personeel. Deze groep vrouwen zou de problemen op de arbeidsmarkt gedeeltelijk kunnen verhelpen.

Dat komt naar voren in een vandaag gepubliceerd rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de deeltijdcultuur in Nederland.

'Vergeten groep'

De overheid probeert moeders van jonge kinderen aan het werk te krijgen, maar het zou volgens het SCP beter zijn als de regering zich richt op vrouwen met oudere kinderen. Zij maken de helft uit van alle in deeltijd werkende vrouwen.

Het SCP spreekt van een 'vergeten groep' die, als ze meer gaan werken, het aandeel vrouwen in hoge functies kan vergroten. Ook kunnen zij een bijdrage leveren aan het verhelpen van de krapte op de arbeidsmarkt.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil bonus voor voltijd werken om personeelstekort aan te pakken

Om dat te realiseren is volgens het SCP meer nodig dan verlofregelingen en kinderopvang. Bijvoorbeeld meer werken lonender maken. Daarbij is het volgens het planbureau wel de vraag of het plan van het kabinet om een voltijdsbonus in te stellen meer vrouwen aan het werk krijgt.

'Diep ingesleten'

"De vraag is of zo'n fulltime-bonus vrouwen in beweging brengt", zegt SCP-onderzoeker Wil Portegijs. "Werken in deeltijd is niet alleen diep ingesleten in onze samenleving, maar ook in het leven van veel vrouwen zelf. Dat doorbreek je niet zomaar."

'Een echt parttimeland'

Nederland is een echt parttimeland. Ongeveer de helft van de werkenden is niet de volle werkweek in touw voor de baas. 

"We zijn in Nederland wereldkampioen deeltijdwerk en dat heeft vooral te maken met het aantal vrouwen dat in deeltijd werkt", vertelde Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Tilburg University, er eerder over

Het SCP stelt een 'breed maatschappelijk debat' voor omdat er keuzes gemaakt moeten worden over de manier waarop betaald en onbetaald werk nu in Nederland is georganiseerd en hoe we dat in de toekomst willen.

Bekijk ook: parttimer kan deel personeelstekort oplossen, maar wordt ontmoedigd

03:01
Tunnels worden afgesloten, huldigingen kunnen niet doorgaan, het duurt eindeloos voordat je biertje of koffietje komt - als er al plek is op het kleinere terras. De werkloosheid is ongekend laag en het personeelstekort is ongekend groot.