Ga naar de inhoud
Naam genoemd

Afgeluisterd gesprek: 'Taghi opdrachtgever moord Peter R. de Vries'

Politieonderzoek in de Lange Leidsedwarsstraat, op de avond na de aanslag op Peter R. de Vries. Beeld © ANP

In een door de politie afgeluisterd gesprek van één van de mannen die de aanslag op Peter R. de Vries zouden hebben gefilmd, zou Ridouan Taghi worden genoemd als opdrachtgever van de moord. De vermeende topcrimineel zou die opdracht hebben uitgezet bij drie groepen.

Dat schrijft NRC na bevestiging van 'drie bronnen die het onderzoeksdossier over de moord goed kennen'. De verdachte die de aanslag zou hebben gefilmd, werd vorig jaar augustus voor het eerst verhoord. Dat gebeurde in januari opnieuw, schrijft de krant. Bij die gelegenheid plaatste de politie afluisterapparatuur, mogelijk in een auto.

Bij drie groepen uitgezet

Op één van de opnames wordt 'fonetisch' de naam genoemd van Taghi. De verdachte zegt ook dat de opdracht voor de moord bij drie groepen zou zijn uitgezet. De politie denkt dat de filmploeg en de uitvoerders van de moordaanslag samenwerkten.

Volgens NRC past dit bij eerdere resultaten van het onderzoek, waaruit onder meer blijkt dat de opdracht voor de moord in het voorjaar van 2021 werd gegeven, hoewel de naam van het doelwit toen nog niet bekend was. Peter R. de Vries werd op 6 juli neergeschoten en overleed negen dagen later aan de gevolgen.

Man
Lees ook:
Man die instructies gaf voor moord De Vries deed eerder klus voor Taghi

Op 13 oktober is de eerste zitting over het justitiële onderzoek naar de drie mannen die vastzitten omdat ze de aanslag op De Vries zouden hebben gefilmd. Daarnaast komt dan ook de zaak aan de orde tegen de Pool Krystian M. (27), die wordt gezien als organisator van de aanslag. Hij wordt verdacht van het medeplegen van de moord op De Vries.