Ga naar de inhoud
'Parallelle communicatielijn'

Raadsman Youssef T: 'Ook advocaat Weski smokkelde voor Taghi info uit EBI'

Youssef T. in april van dit jaar, hier nog met zijn oude advocatenteam. Beeld © ANP

André Seebregts, de nieuwe advocaat van de neef en ex-advocaat van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, zegt dat diens advocaat Inez Weski berichten uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught heeft gesmokkeld onder druk van haar cliënt. Weski werpt de beschuldiging ver van zich.

Volgens Seebregts lijkt het erop 'dat ook zij niet bestand is tegen de enorme druk die uitgaat van deze man'. Dat zei hij tijdens een nieuwe inleidende zitting in de zaak tegen Youssef T. "Weski is een heel kundige advocaat. Ze is integer. En een heel krachtige persoonlijkheid. We zien in het dossier ook wel aanwijzingen dat ze dit liever niet doet."

Beramen gewelddadige uitbraak

De 39-jarige Youssef T. wordt er onder meer van verdacht dat hij Taghi zou hebben geholpen bij het beramen van een gewelddadige uitbraak uit de EBI en dat hij de schakel is geweest tussen zijn gedetineerde neef en de buitenwereld. Hij werd op 8 oktober vorig jaar aangehouden toen hij Taghi in de EBI bezocht.

Volgens Seebregts was Youssef T. 'niet de enige lifeline naar buiten', waarmee hij leek aan te geven dat T. heeft gefungeerd als boodschapper van Taghi naar personen buiten de gevangenis. Maar, benadrukte de raadsman, het dossier 'zit vol aanwijzingen' dat Taghi met de buitenwereld communiceerde ruim voordat zijn advocatenneef hem in maart 2021 voor het eerst in de EBI bezocht. En ook toen die reeks bezoeken op gang was gekomen is er volgens Seebregts sprake geweest van 'een parallelle communicatielijn', via raadsvrouw Weski.

Eerst
Lees ook
Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?

Furieuze reactie

Weski heeft furieus gereageerd op de uitlatingen van Seebregts. Ze noemt de beschuldiging 'onjuist, onterecht suggestief en zeer laakbaar'. "De uitspraak van Seebregts verbaast mij", zegt Weski. "Ik zou mij niet tegenover een advocaat moeten hoeven te verdedigen."

Volgens Weski tracht Seebregts 'kennelijk op die manier zijn cliënt te verdedigen ten koste van anderen'. "In dit geval van mij."
 
Tijdens de vorige zitting, begin juli, liet het OM weten na onderzoek geen aanwijzingen te hebben gevonden dat Weski informatie lekte, of een USB-stick de gevangenis in had gesmokkeld. Vandaag zei het OM dat er in augustus nog een proces-verbaal hierover in het dossier was gevoegd, zonder daar nader op in te gaan. Weski gaat om dat stuk vragen, laat ze weten. "Mij is tot op heden niets door het OM gevraagd of voorgelegd."

Het OM liet daarnaast ook weten dat het eventuele bestaan van een tweede communicatielijn tussen Ridouan Taghi en de buitenwereld (naast de lijn die via Youssef T. liep) 'niets afdoet' aan 'het handelen van T. in de EBI'. "En daarvan zijn allemaal opnames, er wordt precies gezien wat er allemaal gebeurt", aldus de officier van justitie. Youssef en Ridouan werden geruime tijd gefilmd en afgeluisterd tijdens de gevangenisbezoeken.

Marengo-proces

Taghi (44) zit vast in Vught sinds zijn aanhouding in Dubai in december 2019. In juni heeft het OM in het Marengo-proces een levenslange gevangenisstraf tegen hem geëist. Marengo draait om zes moorden en een aantal pogingen daartoe.

Youssef T. liet vandaag op de zitting weten dat hij geen vertrouwen meer heeft in het rechercheteam dat zijn zaak onderzoekt. Hij heeft vorige maand geweigerd mee te werken aan een laatste verhoor. Volgens hem zijn politie en justitie louter op hem gefocust. Hij vroeg zich hardop af of er 'met twee maten wordt gemeten', waarmee hij doelde op een gebrek aan aandacht voor de andere communicatielijn. 

Hij wil wel vragen beantwoorden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, die staat gepland voor 14, 16 en 19 december.

OM:
Lees ook
OM: advocatenneef Taghi wist alles en ging zeer doortrapt te werk