Ga naar de inhoud
Meeste regen aan de kust

Buienparade blijft, volgende week beter weer verwacht

Het blijft voorlopig regenen. Beeld © ANP / Jeffrey Groeneweg

Laat die regenjas deze week maar aan de kapstok hangen, want de buien die nu overtrekken zijn voorlopig nog niet weg. Er is wel een lichtpuntje: volgende week wordt waarschijnlijk mooi najaarsweer.

Het KNMI heeft voor vandaag en morgen de waarschuwing code geel afgegeven voor de provincies Zuid-Holland en Zeeland. Het verkeer moet rekening houden met overvloedige neerslag. In het zuidwesten komen regelmatig zware buien voor en is er zelfs een kans op wateroverlast.

Buienparade

"De vele buien die nu overtrekken, noemen we een buienparade", vertelt Marc de Jong van Buienradar. Het is een typisch herfstverschijnsel en makkelijk te verklaren. "De zee is met zo'n 18 graden nog warm. De warme lucht boven het zeewater wil stijgen, maar de bovenlucht komt uit het noorden van Noorwegen en IJsland en is koud. Koude lucht wil dalen. Dan ontstaan er buien."

Die buien komen over zee aan en worden minder actief als ze verder over het land trekken, vandaar dat er meer buien in de kustprovincies zijn en minder in het oosten van het land. "Die parade aan buien houdt vandaag nog aan, plaatselijk kan er 40 millimeter regen vallen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland."

Groene bladeren op de grond

Regen, regen, regen dus. De herfst is in volle kracht losgebarsten. In onderstaande video vertelt Marc de Jong wat ons te wachten staat, waarom er groene bladeren op de grond liggen en of de herfstdip bestaat:

De herfst is losgebarsten: dit staat ons te wachten

01:59
De herfst is losgebarsten: dit staat ons te wachten

Droogtetekort grotendeels opgelost

Een voordeel van deze buien is dat het neerslagtekort in Zeeland is opgelost. "Afgelopen dagen hebben verschillende stations 200 millimeter regen gehad, dat is veel. In de regio's waar het nog wel droog is - zoals de Achterhoek, het oosten van Brabant en het noorden van Limburg - zijn de scherpe kantjes er ook vanaf. De droogte is daar niet meer zo erg als een maand geleden."

Hiermee is het droogteprobleem voor nu grotendeels opgelost. Alleen de schade die is aangericht, is natuurlijk niet weg. "De tegenvallende oogsten maak je niet goed met de regen die nu valt. En pas in het voorjaar blijkt welke bomen weer uitlopen en weer bijtrekken en welke het niet hebben gered."

Blijft wisselvallig

Laat die paraplu nog maar even naast de deur staan, want het blijft voorlopig wisselvallig. "Donderdag lijkt het pas in de avond te gaan regenen en vrijdag zou nog weleens droog kunnen verlopen met niet al te veel wind en een graad of 17. Zaterdag wordt een natte dag en zondag zijn er ook nog buien."

Na maandag is er hoop voor een rustigere periode met mooi najaarsweer. "Dan lijkt het droger te worden, met 17 graden en een enkele bui. Het wordt niet strakblauw, maar de zon komt waarschijnlijk regelmatig tussen de wolken door."

Dit
Lees ook:
Dit is waarom het aan de kust zo veel regent in de herfst