Ga naar de inhoud
Problemen 'complex'

Rutte in interview: kritiek dat ik 'onzichtbaar' was, meestal terecht

Mark Rutte vorige week tijdens de Algemene Beschouwingen. Beeld © ANP / Bart Maat

Het was 'meestal terecht' als er kritiek kwam omdat hij tijdens crises onzichtbaar was, geeft premier Mark Rutte toe in een zeldzaam interview vanuit het Catshuis. Aan Op1 vertelt hij verder over de 'complexe' problemen waar Nederland mee kampt en de verkiezingswinst van radicaal-rechts in Italië. Dat laatste noemt hij een 'reden tot zorg'.

De premier sprak over het lage vertrouwen van de bevolking in de politiek, en de vele zorgen die leven in de Nederlandse maatschappij. Het ging onder meer over de energiecrisis, de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis en de asielcrisis.

Tijdens deze crises en bijvoorbeeld rondom de gasbevingen in Groningen kreeg Rutte meermaals de kritiek dat hij onzichtbaar was. Dat was terecht, erkent hij nu. 

Zich meer laten zien

Nu wil Rutte zich meer laten zien. "Daarom is het zo goed dat we hier zitten", zei hij tegen interviewer Sven Kockelmann.

Bekijk het fragment hier: 

Ook in de Tweede Kamer klonk tijdens de belangrijke debatten na Prinsjesdag vorige week de oproep aan Rutte om zich meer te laten horen.

Toespraak vanuit Torentje

De premier overwoog nog een toespraak te houden vanuit het Torentje. "Maar het nadeel is dan dat niemand iets terug kan zeggen."

Dat de premier tijdens de coronacrisis mensen vanuit het Torentje vroeg thuis te blijven was daarnaast 'wel een heel heftig moment'. Maar Rutte wil niet uitsluiten dat een Torentjestoespraak 'weer eens een keer nodig is'.

Energiecrisis

Een ander onderwerp dan. De premier gaf tijdens het interview toe dat de maatregelen die het kabinet neemt om de explosieve stijging van de energieprijzen te beteugelen, zoals het prijsplafond, 'eerder aangezwengeld hadden kunnen worden'. Rutte wees er wel op dat Europese regels ingrijpen in een individueel land moeilijk maakten.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: nog nooit was het vertrouwen in premier Rutte zó laag

Begin september hebben de Europese landen afgesproken deze Europese regels wat te laten vieren, gaf Rutte aan. Dit gaf Nederland de vrijheid het prijsplafond in te stellen. "Maar wat kun je mij verwijten?" stelde Rutte retorisch, "misschien hadden we eerder in het jaar moeten zeggen: hoe werken we naar zo'n systeem toe? Deze afspraak moet in Europa nog formeel vastgelegd worden, maar we hadden deze kwestie misschien eerder in Europa kunnen aankaarten."

Bekijk het fragment hier:

Rutte zei de grote zorgen van Nederland over de energieprijzen serieus te nemen. Hij gaf ook aan begrip te hebben voor de klacht uit de samenleving dat het met oplossingen 'soms te lang duurt'. Maar de problemen, ook op het gebied van asiel en stikstof, zijn 'uiterst complex', zegt Rutte.

Rutte:
Lees ook:
Rutte: hoogte prijsplafond afhankelijk van energieprijs

Kritiek moet het kabinet wel serieus nemen, zegt de premier. En waar dossiers ingewikkeld zijn en niet zomaar op te lossen zijn, moet het kabinet dat uitleggen volgens Rutte.

Verkiezingen Italië

Ontwikkelingen in Italië noemde Rutte 'reden tot zorg'. Door de partij van Giorgia Meloni's, het radicaal-rechtse Fratelli d'Italia, zijn volgens Rutte 'dingen gezegd en gedaan waarvan je zegt: er is reden voor waakzaamheid'. 

Hij zal overigens wel proberen samen te werken met Meloni. "Je moet niet naïef zijn, maar je moet haar wel een kans geven", aldus de premier.

Rutte sprak zijn zorgen over Italië uit nadat hij Hongarije en Polen noemde. Die landen liggen al langere tijd op ramkoers met de rest van de Europese Unie, onder meer vanwege hun omgang met bijvoorbeeld de rechtstaat.

Rutte liet zich een uur lang interviewen vanuit het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier. Zo'n interview buiten campagnetijd komt niet vaak voor.

'Italy
Lees ook:
'Italy first', radicaal rechtse Giorgia Meloni wint verkiezingen