Ga naar de inhoud
Doelwit van ontvoering

Verdacht pakket bij woning Belgische minister justitie blijkt onschuldig

De Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Beeld © ANP / Nicolas Maeterlinck

Het pakket dat vandaag bij het huis van de Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne werd achtergelaten en tot paniek leidde, blijkt onschuldig. De omgeving rond de woning in Kortrijk werd enige tijd afgezet, omdat voor de veiligheid van de minister werd gevreesd. Afgelopen weekend werden er vier Nederlandse mannen opgepakt die van plan zouden zijn geweest de minister te ontvoeren.

De explosievenopruimingsdienst was ter plaatse en omwonenden was gevraagd hun huis te verlaten. Maar vanavond bleek dat het ging om een 'gewoon' postpakket dat door een pakketbezorger geleverd was.

Van Quickenborne werd al extra beveiligd, omdat criminelen van plan zouden zijn geweest hem te ontvoeren. Afgelopen weekend werden in en rond Den Haag vier Nederlanders opgepakt voor het ontvoeringsplan. Zij hadden bij het huis van de minister een auto achtergelaten waarin onder meer een automatisch vuurwapen en flessen met benzine werden gevonden.

Ruil tegen drugscrimineel

Volgens de Belgische tv-zender VRT was het plan beraamd door drugscriminelen. Zij zouden Van Quickenborne, die tevens vicepremier is, willen ruilen tegen een gedetineerde. Volgens de VRT houdt de politie er rekening mee dat de opdrachtgevers 'drugsbaronnen in het buitenland' zijn.

België heeft Nederland gevraagd de vier verdachten over te dragen, maar vandaag werd bekend dat de vier Nederlandse verdachten zich verzetten tegen hun overlevering aan België. De mannen van 20, 21, 29 en 48 jaar oud blijven voorlopig in Nederland in 'overleveringsdetentie'. Het is nu aan de Internationale Rechtshulp Kamer (IRK) van de Amsterdamse rechtbank om te beslissen of de overlevering wordt toegestaan. De beslissing moet binnen zestig dagen genomen worden.

Verdachten
Lees ook:
Verdachten ontvoeringsplan Belgische minister verzetten zich tegen overlevering