Ga naar de inhoud
NAVO-norm

Partijen willen uitgaven aan defensie wettelijk vastleggen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Om bezuinigingen op defensie in tijden van vrede te voorkomen willen SGP, VVD en CDA in de wet regelen dat ons land altijd aan de NAVO-norm zal voldoen. Die norm eist dat twee procent van het bruto binnenlands product aan defensie wordt besteed.

Regeringspartijen VVD en CDA zullen een initiatiefwetsvoorstel van de SGP steunen. De ChristenUnie staat er positief tegenover maar wil dan ook graag meer geld voor ontwikkelingssamenwerking.

Het kabinet verhoogde afgelopen voorjaar al het defensiebudget met bijna 15 miljard euro. Daarmee wordt de NAVO-norm in 2024 en 2025 gehaald. De wet van de SGP moet ervoor zorgen dat de norm ook voor de verdere toekomst zeker is gesteld.

Militaire
Lees ook:
Militaire steun aan Oekraïne staat onder druk: magazijnen Defensie bijna leeg

SGP-Kamerlid Chris Stoffer: "Onze veiligheid is te belangrijk om mee te marchanderen. De krijgsmacht moet paraat staan om actuele en toekomstige dreigingen van een sterk antwoord te kunnen voorzien."

"Dat is nu niet het geval. Het budget was te lang te mager. Sinds de oorlog in Oekraïne is het tij gekeerd: de urgentie wordt nu volop gevoeld. Het is nu zaak om dát vast te houden."

'Te vaak bezuinigd'

Dat vinden ook regeringspartijen VVD en CDA. Volgens het VVD-Kamerlid Valstar is er in het verleden te makkelijk en te vaak in vredestijd bezuinigd op defensie.

"Daardoor moesten we in oorlogstijd een beroep doen op een uitgemergelde krijgsmacht. Door het budget wettelijk te verankeren beschermen we de krijgsmacht tegen politieke grillen en stellen we onze militairen in staat Nederland veilig te houden."

Defensie
Lees ook:
Defensie gaat Schiphol niet helpen: 'We zijn geen duizenddingendoekje'

Zijn collega Boswijk (CDA): "Onze krijgsmacht heeft niet alleen meer geld, minder bureaucratie en beter afstemming in Europa nodig, maar vooral stabiel beleid. Met het wettelijk vastleggen van de NAVO-norm regelen we dat."

Of het plan ook echt een meerderheid haalt staat nog niet vast. De PVV speelt daarin een sleutelrol, maar die partij wilde niet reageren. JA21 staat wel achter zo'n wet, net als de groep Van Haga.

Bekijk ook: Defensie-expert: 'Russisch konvooi bereidt zich voor op aanval Kiev'

01:43