Ga naar de inhoud
Waakvlam

Gaskraan in Groningen verder dicht naar niveau van 'waakvlam'

Een locatie voor gaswinning in Scheemda. Beeld © ANP / Kees van de Veen

De gaskraan in Groningen wordt het komende gasjaar (vanaf 1 oktober) verder dichtgedraaid. Het Groningenveld wordt op de zogenoemde 'waakvlam' gezet, wat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen. Het gaat om 2,8 miljard kubieke meter gas, meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief.

Voor het huidige gasjaar, dat aan het eind van deze maand afloopt, stond het winningsplafond op ongeveer 4,5 miljard kuub gas.

Het kabinet was al langer van plan de gaskraan dicht te draaien, maar door de oorlog in Oekraïne en het tekort aan gas als gevolg daarvan, was het onzeker of de plannen veranderd zouden worden. Volgend najaar, en uiterlijk 2024, wil het kabinet de gaskraan helemaal dichtdraaien.

Geen belofte tot sluiting

Bij die laatste ambitie houdt Vijlbrief nog een slag om de arm: de winning uit het Groningenveld kan naar nul 'als de geopolitieke situatie het toelaat'. Het kabinet benadrukt steeds dat het een allerlaatste optie zou zijn, mocht Nederland wat betreft gaslevering in de problemen komen.

Dat het veld dichtgaat heeft te maken met de aardbevingen waar Groningen al jaren last van heeft. Zaterdag was er nog een aardbeving met een kracht van 2,7 op de schaal van Richter bij Uithuizermeeden.

Nu de gasprijzen tot recordhoogtes gestegen zijn, klinken oproepen om juist méér gas uit het Groningenveld te halen. Van de opbrengsten zouden ook Groningers gecompenseerd moeten worden voor de geleden schade. Maar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt al langer dat het niet veilig is om de gaskraan verder open te draaien.

Alsnog
Lees ook:
Alsnog vergoeding aardbevingsschade voor tienduizenden Groningers