Ga naar de inhoud
Liep weg van safaripad

Jongen (17) gegrepen door cheeta in Safaripark Beekse Bergen

Een jachtluipaard in Safaripark Beekse Bergen. Beeld © ANP

Een 17-jarige Duitse scholier is vanochtend in Safaripark Beekse Bergen gegrepen door een jachtluipaard. De jongen was op schoolreis in het park en liep met twee klasgenoten van het wandelsafaripad af. De drie kwamen daarmee in het verblijf van de dieren terecht.

Dat bevestigt het park in Hilvarenbeek na berichtgeving van Omroep Brabant. Een woordvoerder vertelt dat de klas van de jongens de wandelsafari liep. De drie scholieren zijn toen afgeweken van de safari en een pad voor personeel opgelopen. "Ondanks dat er borden staan waarop in meerdere talen, ook in het Duits, is aangegeven dat dat niet mag. Het dienstpad is ook anders aangelegd om het onderscheid te maken."

Over het cheetarooster

De Duitsers kwamen vervolgens op de route van de autosafari terecht, waarna ze doorliepen naar het cheetaverblijf. "Om daar te komen moet je over het cheetarooster, waar je normaal alleen met de auto komt. Dat is een zes meter breed rooster met stroom erop met hele grote gaten ertussen. De stroom voel je niet als je er met je schoenen overheen loopt."

Opnieuw
Lees ook:
Opnieuw gezin uit auto gestapt in cheeta-verblijf Beekse Bergen

Volgens de woordvoerder stonden ook bij het cheetarooster waarschuwingsborden. Toen de jongens de jachtluipaarden zagen, begonnen ze te rennen. "Daar hebben de dieren een reactie op gegeven. Een van de jongens is door een cheeta gegrepen."

Heldendaad

Een dierenverzorger zag het allemaal gebeuren en redde de jongen uit de greep van het roofdier. "Die verzorger heeft een heldendaad verricht. De persoon is erg geschrokken maar goed opgevangen door collega's", zegt de woordvoerder.

De jongen is na de beet naar het ziekenhuis gebracht. Even later mocht de jonge toerist weer naar huis, hij maakt het naar omstandigheden goed. Dat geldt ook voor de cheeta. De twee andere scholieren bleven ongedeerd.

Freek
Lees ook:
Freek Vonk: 'Jachtluipaarden zagen kind als prooi'

Het park onderzoekt of er 'nog meer' maatregelen genomen moeten worden om dit soort gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen.

Frans gezin

Het is niet de eerste keer dat een bezoeker van het park wordt aangevallen. In 2018 ging het bijna mis toen een Frans gezin uit de auto stapte in het cheeta-verblijf. Op een video is te zien hoe ze hun auto parkeerden naast de zonnende jachtluipaarden en uitstapten om wat foto's te maken. Ook een klein kind komt even om de hoek kijken. Op dat moment gebeurt er nog niet zoveel. 

Even later, als het gezin een stukje verderop staat, gaat het wél bijna mis. De gezinsleden zijn wat verder van de auto af gelopen als de jachtluipaarden op ze af komen. En dat liep maar nét goed af, kijk maar:

Frans gezin ontsnapt aan jachtluipaarden

01:36