Ga naar de inhoud
Uitlevering gevraagd

Man (30) in Polen opgepakt om rol bij moord op Peter R. de Vries

Bloemenzee op de plek van de moord. Beeld © ANP / Ramon van Flymen

In Polen is een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gaat een 30-jarige Poolse man. Nederland had de Poolse politie gevraagd om aanhouding van de verdachte. Het Openbaar Ministerie heeft om zijn overlevering gevraagd. Het is nog onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren.

De nu opgepakte 30-jarige Pool wordt ervan verdacht dat hij heeft geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hij zou destijds in Rotterdam woonachtig zijn geweest. Dat meldt het Openbaar Ministerie op de site.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in Amsterdam. Hij overleed negen dagen later. De twee mannen die de moord vermoedelijk hebben uitgevoerd, werden binnen een uur na de aanslag op de snelweg klemgereden en opgepakt. Zij staan terecht bij de rechtbank Amsterdam.

Nog drie verdachten

Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. In dat onderzoek werd op 4 juli 2022 de vermoedelijke aanstuurder van de twee uitvoerders aangehouden. Dit is een 27-jarige Poolse man. Op die dag werden in Spanje en Curaçao ook twee verdachten opgepakt wegens betrokkenheid bij de aanslag.

Deze drie verdachten staan in een aparte rechtszaak terecht. Op 13 oktober 2022 is de eerste voorbereidende (pro forma) rechtszitting.

Rechtszaak
Lees ook:
Rechtszaak Peter R. de Vries moet mogelijk opnieuw