Ga naar de inhoud
Eerst langs gemeenteraad

Mogelijk plek voor nareizigers in plaats van aanmeldcentrum in Bant

De plek waar een opvang voor nareizigers zou moeten komen. Beeld © ANP

Als de gemeenteraad het goedkeurt, worden binnenkort nareizigers opgevangen op de aangekochte locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Bant (Flevoland). Eerst zou daar een aanmeldcentrum komen, maar van dat plan zag het COA vorige week af omdat er geen draagvlak voor was.

Nareizigers zijn echtgenoten of familieleden van statushouders in Nederland die gezinshereniging willen aanvragen. Het COA heeft de gemeente Noordoostpolder, waar Bant onder valt, gevraagd te kijken naar mogelijkheden voor de opvang van deze mensen.

Burgemeester Roger de Groot heeft de gemeenteraad gevraagd dit voorstel te bekijken, zo blijkt uit correspondentie tussen het college en de raad.

Toch
Lees ook:
Toch geen aanmeldcentrum asielzoekers in Bant, gemeente zoekt alternatief

Het COA zag vorige week af van het voornemen voor een vestiging van een aanmeldcentrum in Bant. Dat centrum moest het overvolle Ter Apel ontlasten. Zowel in de politiek als onder de plaatselijke bevolking was geen draagvlak voor de plannen.

Volgens het college is het verzoek van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) een nieuwe vraag en gaat het om een andere doelgroep. Het verzoek van het COA aan de gemeente wordt morgenavond besproken in een commissievergadering.

Bekijk ook: Burgemeester Bant noemt komst aanmeldcentrum asielzoekers 'ongelukkige keuze'

01:31