Ga naar de inhoud
Zelf aan de slag

Kun jij het beter? Daag je gemeente uit met het uitdaagrecht

Al met al werd er vorig jaar 9,1 miljard kilo huishoudelijk afval ingezameld. Beeld © ANP

Boos omdat de gemeente de groenvoorziening slecht verzorgt? Ontevreden omdat het buurthuis dichtgaat vanwege bezuinigingen? Binnenkort kun je als burger je gemeente uitdagen om daarna zelf aan de slag te gaan om het beter te doen. Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) stuurt vandaag een wet naar de Tweede Kamer die dat regelt.

Bruins Slot zegt dat het 'belangrijk is dat met de wettelijke regel mensen zelf aan de slag kunnen met taken van de overheid'. Met de nieuwe regeling kunnen mensen die taken dus overnemen. 

Zwembad De Fuut

”Een voorbeeld dat het kan is zwembad De Fuut in Reeuwijk-Bodegraven. De gemeente wilde dat een aantal jaar geleden sluiten. Het was te duur. De buurt pikte het niet en nu draait het zwembad met uitsluitend vrijwilligers", zegt Bruins Slot.

Op sommige plaatsen kun je de gemeente of provincie al uitdagen. In Overijssel werkt het zo:

Dieter Möckelmann was initiatiefnemen voor zwembad De Fuut: "Samen met zo'n 150 vrijwilligers hebben we er alles aan gedaan de sluiting te voorkomen. Via een burgerinitiatief hebben we de gemeente uitgedaagd. En we zijn nu voor het 7e seizoen open."

Geen schaamlap

Möckelmann is blij dat het gelukt is en is ook positief over de gemeente die er in mee is gegaan. Dat nu iedereen het recht krijgt een gemeente uit te dagen vindt hij 'geweldig'.

Pittige
Lees ook:
Pittige zomer voor badmeesters: 'Ouders zijn soms niet slim'

"In die dialoog met de gemeente viert de democratie hoogtij. We staan de laatste jaren veel vaker tegenover elkaar, en je moet het samen doen", aldus Möckelmann. Minister Bruins Slot denkt dat er veel animo is bij burgers om de overheid uit te dagen. Ze vindt het dan ook geen schaamlap om de burger het gevoel te geven dat die mee mag doen.

"Absoluut niet. Het is juist bedoeld om te regelen dat mensen zelf dingen op kunnen pakken zonder afhankelijk te zijn van de overheid. Het laat de kracht zien van wat mensen gezamenlijk kunnen bereiken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore