Ga naar de inhoud
Ondernemers verliezen kort geding

Opvang asielzoekers op cruiseschip gaat door, ondanks protest

Het cruiseschip in Velsen-Noord. Beeld © ANP

De gemeente Velsen mag 1200 asielzoekers opvangen op een cruiseschip in Velsen-Noord. Ondernemers die een kort geding hadden aangespannen om de asielopvang tegen te gaan, hebben de zaak vandaag verloren.

Volgens de voorzieningenrechter van de rechtbank in Haarlem wegen de belangen voor de noodopvang zwaarder dan die van de lokale ondernemers. De groep asielzoekers kan vanaf maandag terecht op het schip aan de kade van bedrijventerrein Noordwijkermeer.

Ondernemers hadden het kort geding aangespannen omdat ze vinden dat de omgeving waar het enorme schip uit Estland ligt, niet veilig is om de asielzoekers en statushouders tijdelijk te laten wonen.

Stank- en geluidsoverlast

De ondernemers voerden verder aan dat bedrijven in de omgeving van het schip stank- en geluidsoverlast veroorzaken en dat het te dicht zou liggen bij een bedrijf waar gevaarlijke activiteiten zouden plaatsvinden. Volgens de rechter is dit laatste argument onvoldoende onderbouwd.

Ook vinden de ondernemers dat de gemeente moet handhaven omdat er nog geen zogenoemde omgevingsvergunning aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is verstrekt. Die is nodig omdat de opvang op deze plek in strijd is met het bestemmingsplan. Toch heeft de gemeente besloten de opvang te gedogen. Hoewel deze gang van zaken volgens de rechter 'niet de schoonheidsprijs verdient', doet dat niet af aan het oordeel.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam gaat 1000 asielzoekers opvangen op cruiseschip

Al dagen voorbereidingen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) biedt op het schip onderdak aan in totaal 1200 mensen, die de komende dagen gespreid aankomen. De afgelopen dagen is alles klaargemaakt. De asielzoekers en statushouders hebben een hut, er wordt drie keer per dag door de crew van het schip voor eten verzorgd en er zijn activiteiten aan boord, zoals taallessen en sport.

Veel faciliteiten op het schip, zoals het casino, zwembad, winkels en sauna, zijn gesloten. Wel is er een speelkamer en zijn er een huisarts en verpleegkundige voor medische hulp. RTL Nieuws kreeg alvast een rondleiding op het schip: 

Klein hutje, geen zwembad: zo ziet de eerste asielopvang op een cruiseschip eruit

02:06

De gemeente Velsen liet eerder al weten dat er voldoende maatregelen zijn getroffen om de asielzoekers veilig op te kunnen vangen. Zo zijn er looproutes gemaakt, wordt beveiliging ingezet en verlichting en cameratoezicht geplaatst. Tijdens een schouw afgelopen weekend werd dit bevestigd door onder meer de brandweer, politie, GGD, de Gasunie en Omgevingsdienst.

De burgemeester van gemeente Velsen, schrijft op Twitter dat hij blij is met de uitkomst van het kort geding: