Ga naar de inhoud
Ali G.

Bijna 20 jaar cel voor hoofddader afpersing fruitbedrijf Hedel

Rechtbanktekening van Ali G. Beeld © ANP / Aloys Oosterwijk

Ali G., de hoofddader van de afpersing van fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel, moet 19 jaar en tien maanden de cel in voor poging tot afpersen van fruitbedrijf de Groot het bedreigen van en aanzetten tot aanslagen op medewerkers. De rechter in Arnhem sprak vandaag van een 'ongekende terreurcampagne'.

G. is het brein achter de afpersing, bedreigingen en aanslagen die rond het fruitbedrijf werden gepleegd. Het Gelderse dorp Hedel leefde door zijn acties jarenlang in angst. 

De uitspraak van de rechter is milder dan de eis eerder was, justitie wilde een celstraf voor G. van 26 jaar en 7 maanden cel. 

Cocaïne tussen bananen

In mei 2019 vonden medewerkers van De Groot voor de derde keer in een paar jaar cocaïne tussen het fruit. Het bedrijf belde net als de keren daarvoor de politie.

Een paar maanden later, in september van dat jaar, bleek dat de eigenaren van het fruitbedrijf werden afgeperst door iemand die zich voordeed als eigenaar van de cocaïne. In sms'jes werd gesteld dat er geld op tafel moest komen, anders zou mogelijk 'een willekeurige medewerker' worden 'geliquideerd'. Er werd in totaal 2,5 miljoen euro aan bitcoin geëist.

Hoe
Lees ook:
Hoe een toevallige drugsvondst het dorp Hedel al jaren in zijn greep houdt

En daar bleef het niet bij. Na een blunder van het Openbaar Ministerie, dat een adressenlijst met namen van medewerkers van het fruitbedrijf had toegevoegd aan het strafdossier, waardoor die toegankelijk werd voor de verdachten, werden er in 2020 en 2021 dertien aanslagen gepleegd die te herleiden waren tot het fruitbedrijf. 

Camera's bij toegangswegen

Negen waren pogingen tot moord, zei justitie tijdens de rechtszaak. Er werd bij twee huizen brand gesticht, bij een appartementencomplex werd een handgranaat achtergelaten die op scherp stond en meerdere huizen werden beschoten. Kijkend naar de aanslagen die werden gepleegd, leek het erop dat de adressenlijst van het OM werd afgewerkt.

Er werden camera's opgehangen bij de toegangswegen van de Bommelerwaard, waar Hedel ligt, en er werden onzichtbare veiligheidsmaatregelen getroffen. Maar het bedrijf had te veel medewerkers om iedereen te kunnen beveiligen, zei de advocaat van De Groot.

Ruim
Lees ook:
Ruim 26 jaar cel geëist tegen hoofdverdachte afpersingszaak Hedel

'Maffia-achtige kenmerken'

Het Openbaar Ministerie sprak in de rechtbank over aanslagen met 'maffia-achtige kenmerken' en een opdrachtgever die 'lak aan slachtoffers' had. Honderden gezinnen van werknemers van De Groot leefden jaren in angst, en ook buurtbewoners waanden zich niet veilig. De officier sprak daarom over 'een terreurcampagne van een duur en schaal die zijn weerga niet kent'.

In april werden vijf uitvoerders veroordeeld tot celstraffen tussen de 18 maanden en 8 jaar. Een zesde, die tijdens de aanslagen minderjarig was, kreeg 24 maanden jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Halfbroer Ali G.

De hoogste straf was tot nu toe voor Yassine A., een halfbroer van G.. Bij hem thuis werd de adressenlijst gevonden van medewerkers van het fruitbedrijf, met zijn vingerafdrukken en aantekeningen van G. erop. A. was volgens justitie de 'adjudant' en het 'doorgeefluik' tussen zijn halfbroer en de uitvoerders. Hij kreeg 10 jaar cel.

Op dit moment is het rustig in Hedel, zegt verslaggever Eelco Hiltermann, die de zaak volgt. "De aanslagen lijken voorbij. Maar het is al eerder periodes rustig geweest, en daarna begon het toch weer opnieuw. Het verschil is nu wel dat er al een aantal daders zijn berecht en dat Ali G. al een tijdje vastzit."

Bekijk ook: Waarom fruit vaak wordt gebruikt voor cocaïnesmokkel

01:43
Er zijn redenen waarom drugsimporteurs altijd kiezen voor fruit.