Ga naar de inhoud
Iedereen onder armoedegrens

Rode Kruis zamelt geld in voor 'vergeten' rampenland Syrië

Kinderen in een vluchtelingenkamp in het noordwesten van Syrië. Beeld © ANP / AFP / Omar Haj Kadour

Een burgeroorlog, economische crisis, extreme droogte, corona en sinds enkele weken ook nog een cholera-uitbraak. De ene na de andere ramp treft Syrië. Maar terwijl de humanitaire nood steeds hoger wordt, heeft 'de wereld zijn blik op het land grotendeels verloren', stelt het Rode Kruis. De hulporganisatie vraagt daarom om geld voor levensreddende hulp.

Het Rode Kruis opent giro 6521 voor hulp aan inwoners van Syrië, nu bijna de gehele bevolking onder de internationale armoedegrens van zo'n 1,25 euro per dag leeft.

"Deze mensen hebben niet genoeg geld om voedsel te kopen of zorg te betalen. Tegelijkertijd wonen ze in de puinhopen die het conflict achterlaat. Er is nu direct meer hulp nodig", stelt het Rode Kruis.

'Mensen leven in puinhopen'

Bijna 15 miljoen Syriërs hebben humanitaire hulp nodig, stelt het Rode Kruis. "Dat is het hoogste aantal sinds het conflict elf jaar geleden startte."

In Syrië begon in 2011 een burgeroorlog en die heeft zijn sporen achtergelaten. "Mensen leven in puinhopen, gezondheidsfaciliteiten zijn verwoest, er is weinig stroom en mensen hebben nauwelijks inkomsten."

Dodental
Lees ook:
Dodental gezonken migrantenboot bij Syrië opgelopen naar 94

Het Rode Kruis doet wat het kan en deelt voedselpakketten uit, biedt financiële steun en medische hulp via mobiele klinieken, zodat mensen niet naar ziekenhuizen hoeven te reizen.

Waterpompen, bedrijfjes en schapen

Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat de watervoorziening wordt hersteld en waterpompen worden geïnstalleerd, zodat mensen schoon drinkwater kunnen krijgen. Verder worden mensen geholpen een bedrijfje te starten en deelt de organisatie bijvoorbeeld schapen uit.

"Er is helaas meer hulp nodig dan het Rode Kruis momenteel kan bieden", meldt de hulporganisatie. Met meer geld hoopt het Rode Kruis de hulpverlening zo snel mogelijk uit te breiden, 'zodat mensen de hulp krijgen die nodig is'.

Niet
Lees ook:
Niet weinig, maar helemaal niks te eten: honderdduizenden kijken dood in de ogen