Ga naar de inhoud
Communiceren via Google

Art Rooijakkers kon maandenlang niet praten: 'Mijn stem was altijd heel vanzelfsprekend'

Art Rooijakkers aan tafel bij Humberto. Beeld © RTL Nieuws

Een jaar geleden raakte tv-presentator Art Rooijakkers zijn stem kwijt en vreesde hij voor het einde van zijn carrière. Dankzij een bijzondere, innovatieve behandeling kan hij nu weer spreken. Bij Humberto vertelde hij er gisteravond over. 'Ik communiceerde met mijn kinderen met Google Translate.'

"Die stem was altijd iets heel vanzelfsprekends", vertelde Art Rooijakkers gisteravond bij Humberto op Zondag.

Bij de presentator werd vorig jaar een poliep op de stembanden gevonden. Verschillende operaties verhielpen die stemproblemen niet. Uiteindelijk kon hij honderd dagen niet praten.

Bekijk het gesprek bij Humberto hier terug:

Art Rooijakkers las zijn kinderen voor met een vertaalcomputer

02:52

Begin deze maand liet Rooijakkers op Instagram weten weer te kunnen praten. Hij vertelde toen aan RTL Boulevard al wel dat hij voorlopig nog revalideert en een logopedist blijft zien.

'Verwarrende vrouwenstem'

"Toen deze problemen begonnen waren mijn kinderen nog geen 5 jaar oud, dus ze konden nog niet lezen", vertelde Rooijakkers aan Humberto. "Ik gebruikte Google Translate, maar dat was vrij verwarrend voor ze omdat het een vrouwenstem was."

Een arts die hem opereerde zei dat het 'een dubbeltje op zijn kant was'. Zijn stem zou mogelijk voor altijd hees blijven, maar dankzij een innovatieve medische behandeling slaagden artsen er later toch nog in om zijn stembanden te herstellen. Hij moest vanwege het herstel wel maandenlang stil blijven. "Laten we het niet dramatiseren", zegt Rooijakkers er zelf over. "Ik zou er nooit aan dood zijn gegaan."

Overbelasting

De problemen ontstonden door overbelasting. Omdat de tv-presentator na verschillende operaties doorging met werken, herstelden zijn stembanden niet goed. In principe zijn de problemen nu voorbij, vertelde Rooijakkers. Wel moet hij voorzichtig blijven en zijn stem niet overmatig gebruiken. 

Art
Lees ook:
Art Rooijakkers mag na 100 dagen stil zijn weer praten: 'Stem doet het weer'